4. maj 2023

Kina, Corona og et glædeligt gensyn

Fjerde gang blev lykkens gang for danske Phønix og kinesiske SangKa Ye. Den sammensatte musikgruppe er i disse uger på en længe ventet skoleturné, der ad flere omgange er blevet spoleret af Covid19.

Efter tre uheldige udsættelser af en ellers nøje planlagt skoleturné, er det nu endelig lykkedes den danske folkemusikgruppe Phønix og den kinesiske musiker SangKaYe at komme på deres fjerde turné for LMS. I løbet af de sidste tre uger har den sammensatte musikgruppe spillet hele 25 skolekoncerter, og deres musikalske fusionskoncept har vist sig fortsat at være et hit hos de danske skolebørn. Gruppen har blandt andet været en tur i Greve, hvor responsen lyder således:

“Vi har haft besøg af Levende Musik i Skolen, fordi vi synes, at børn skal have lov til at opleve, når musikken bare spiller. Hvis der er nogen, som kan give dem dén oplevelse, så er det Phønix og SangKa. Hvor er det sjovt at se, hvad der sker med børn, når de hører noget, der er virkelig godt. De lader sig rive med, er lyttende og deltagende,” siger Mette Fiirgaard, leder af Greve Kultur-Base, Billedskole, Musikskole, Performanceskole og Ungdomsskole.

Det lå ellers ikke i kortene, at Phønix, der er et af de største navne inden for folkemusik herhjemme, skulle slå deres musikalske pjalter sammen med en kinesisk guzhengspiller. I 2014 var gruppen på besøg i Kina, hvor de skulle spille til åbningen af det danske kulturinstitut i Beijing, og her blev de tilfældigvis sat til at spille sammen med SangKa Ye og hendes traditionelle kinesiske strengeinstrument, “guzheng”. Jesper Vinther, harmonikaspiller og én ud af fire musikere i Phønix, fortæller, at oplevelsen blev en milepæl for alle musikerne.

“Den lyd, det gav, da SangKa begyndte at spille sammen med os, var noget helt, helt specielt. Vi vidste lige med det samme, at det var noget, vi havde lyst til at udvikle videre på,” siger Jesper Vinter.

Efter koncerten blev Phønix og SangKa Ye derfor enige om at holde kontakten og se, om der var mulighed for et videre samarbejde, og et år senere ville skæbnen det, at den nye fusionsgruppe blev tilbudt at spille både på SPOT Festival og en skolekoncertturné i LMS-regi.

“SangKa kom til Danmark og så begyndte vi ellers at arbejde på at sætte vores musik sammen. Det var en udfordring, fordi SangKas instrument er pentatont og slet ikke har de samme toner, som vi opererer med i Danmark,” fortæller Jesper Vinther og fortsætter:

“Nu har vi knækket koden og nærmest skabt en helt ny genre. Vi plejer at sige, at SangKas guzheng lægger et kinesisk krydderi henover vores folkemusik. Vi påvirker hinanden, så musikken er hverken mest dansk eller mest kinesisk. Den er sin egen.”

Coronakaos med lys for enden

Phønix og SangKa nåede at være på skoleturné for LMS tre gange, inden Covid19 slog ned og var årsag til, at gruppen måtte aflyse deres turné i både 2020, 2021 og 2022. Jesper Vinther fortæller, at det var en meget underlig tid, hvor Phønix for alvor kunne mærke, at Covid19 virkelig havde ramt Kina hårdt.

“Hvor vi i Phønix var i stand til at fortsætte vores musikkarriere til en vis grad, var SangKas liv jo på standby i næsten tre år. I lange perioder måtte hun ikke forlade sit hjem, og samtidig lukkede de kinesiske spillesteder på stribe, fordi de ikke fik den samme statslige støtte som i Danmark,” fortæller Jesper Vinther.

Heldigvis var der, i sidste ende, lys for enden af tunnellen. På anden påskedag i år kom SangKa igen til Danmark, og gruppen kunne i starten af april tage hul på deres fjerde skolekoncertturné for LMS.

På Spjald Skole havde de d. 26. april 2023 besøg af Phønix og SangKa. Kirsten Søgaard Vesterbæk, lærer på skolen, havde efter koncerten kun rosende ord tilovers for gruppens præstation.

“Gruppen skabte en fantastisk stemning og fik alle elever – både indskoling og mellemtrin – med sig. Eleverne var meget opslugte af den lyd, den kinesiske inspiration bragte med sig,” skriver Kirsten Søgaard Vesterbæk blandt andet i sin evaluering af koncerten.

Selv samme dag gav Phønix og SangKa også koncert på specialskolen Rindum Kjærgaard i Ringkøbing-Skjern, og her var der ligeledes begejstring for det unikke mix af dansk og kinesisk musikkultur. Lærer Jacob Vuust Andersen beskriver i sin evaluering, hvordan gruppen gennem deres sublime kontakt med børnene formåede at fastholde publikum hele vejen igennem koncerten.

“Børnene sang med, og der blev aldrig uro under koncerten, hvilket var orkestrets fortjeneste. Når man har med børn at gøre med enten autismespektrumforstyrrelser eller ADHD, er der kontant afregning ved kasse 1 – hvis ikke det er godt, bliver der uro,” skriver Jacob Vuust Andersen.

Efter koncerten fik Jacob Vuust Andersen også snakket med sine elever om oplevelsen, og han skriver blandt andet, at en 11-årig elev med ADHD beskrev SangKas instrument, den kinesiske guzheng, som “sådan noget drømmende og svævende noget.”

Fusionsmusikken får jublende comeback

Phønix og SangKa, der stadig har en håndfuld koncerter tilbage af denne sæsons turné, er også selv blæst bagover af den varme modtagelse, de danske skolebørn har givet deres koncept.

“Det har været rørende at mærke børnenes lydhørhed over for vores musik og især over for SangKa. De har jublet, når de har fået lov til at tælle for på kinesisk, og de har været musestille, når SangKa har spillet solo. En helt igennem fantastisk oplevelse,” siger Jesper Vinther.

Produktionen, som Phønix og SangKa turnerer med, har de valgt at give titlen Et dansk-kinesisk musikeventyr. Målet med koncerterne er at præsentere eleverne for traditionelle sange, nye melodier, groovy rytmer og dramatiske historier, som vokser direkte ud af den kinesiske og danske musikkultur.

Så selvom ventetiden har været lang for Phønix og SangKa, som også er blevet tætte personlige venner, er de glade for, at hverken de eller LMS har givet op på idéen om igen at sende gruppen på skoleturné. Deres dansk-kinesiske musikkoncept hitter stadig, og Jesper Vinther lægger da heller ikke skjul på, at de – hvis alt går vel – håber på at kunne gentage turnéen igen i de kommende sæsoner.

“Vi håber på at komme afsted igen – især fordi vi gerne vil fortsætte med at vise børnene, at man sagtens kan blande to helt forskellige kulturer sammen og få noget virkelig godt ud af det. Dét, at hverken kultur eller sprog sætter grænsen for musikken, det vil vi gerne være repræsentanter for,” siger Jesper Vinther.


Vil du læse mere om Phønix og SangKa og se, hvordan det ser ud, når de sammen spiller skolekoncerter? Så følg linket her, hvor gruppen præsenteres, og hvor du også finder en koncertoptagelse fra Holsted Skole i Næstved: https://lms.dk/katalogvisning/...