20. april 2023

Jubilæum: 25 år i børnenes og musikkens tjeneste

Når Henrik Bredholt og Ann-Mai-Britt Fjord spiller skolekoncerter, lader de hverken geografi eller alder sætte grænser for musikken. Sådan har det været i 25 år, og sådan bliver det ved.

Henrik Bredholt og Ann-Mai-Britt Fjord er netop nu på skoleturné for femogtyvende år i træk – denne gang som en del af kvartetten Eastwind, der spiller musik fra Balkan og resten af Østeuropa. Turen startede blandt andet med et visit på det aarhusianske spillested Train, hvor en flok spændte 4. klasser ventede på at høre gruppen spille.

Som altid, lagde de fire musikere i Eastwind op til fest og dans – og det virkede. Undervejs i koncerten sprang en flok glade piger op på scenen og begyndte at danse til den livlige musik. Efter koncerten blev Henrik og Ann-Mai-Britt hevet til side af en lærer, der kunne fortælle, at én af de dansende piger var et flygtningebarn fra Ukraine, der havde været henrykt over pludselig at høre musik fra sin hjemegn.

“Læreren fortalte os, at pigen havde lært sine klassekammerater et dansetrin, som hun kunne huske hjemme fra Ukraine. Det var rørende,” siger Ann-Mai-Britt om oplevelsen.

Og det er ikke første gang, at Ann-Mai-Britt og Henrik har oplevet, at deres musik har vakt genkendelsesglæde hos børn i publikum.

“Vi har faktisk oplevet noget lignende mange gange. Man kan næsten sige, at vi har fulgt historiens gang gennem vores skolekoncerter,” siger Ann-Mai-Britt og uddyber:

“Efter krigene i Jugoslavien mødte vi mange børn fra Bosnien, der var flygtet herop med deres forældre. Senere kom der mange fra Polen og Rumænien. Og nu er det så børn fra Ukraine, vi møder, når vi er ude og spille.”

Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt, der blandt andet med kvartetten Eastwind og selv som Klezmerduo spiller folkemusik fra Østeuropa, fortæller, at de tænker meget over, hvordan deres musik kan skabe værdi for de skolebørn, der har rødder i Østeuropa.

“Man kan se, at de her børn føler sig set og hørt til vores koncerter, fordi vi bringer noget ind fra deres kultur, som de genkender. Og som de kan dele med de andre børn i en kontekst, hvor det er tydeligt, at de andre børn synes er fedt,” siger Henrik, og Ann-Mai-Britt supplerer:

“Lige nu prøver vi at lægge mere musik fra Ukraine ind i koncerten med Eastwind. En af de første sange, vi spiller, er fra Odessa, og den genkender børnene fra Ukraine. Det betyder noget for dem,” siger Ann-Mai-Britt.

På gaden i Israel

Kun få minutters gang fra Train ligger spillestedet Voxhall. Det var her Henrik Bredholt og Ann-Mai-Britt Fjord mødte hinanden en aften i 1982, hvor der blev spillet livemusik fra Afrika.

Henrik, der er vokset op i Nordsjælland, og Ann-Mai-Britt, der kommer fra en spillemandsfamilie i Vestjylland, havde begge en stor passion for verdensmusik. Inden de mødte hinanden, havde de hver især brugt mange aftener ved Voxhall – der dengang hed Husets Musikteater – hvor de hørte alt fra festlig swing til Peter Bastians Balkantrio.

Mødet blev starten på ikke bare et ægteskab og familieliv med tre børn, men også en lang musikerkarriere for parret. I 1986 rejste de sammen rundt i Østeuropa og spillede og sang med de musikere, de mødte. Især klezmermusikken, den jødiske musik med rødder i Østeuropa, fangede parrets musikalske interesse, og sådan blev Klezmerduo skabt.

“Vi blev meget grebet af den stemning, der er i klezmermusikken. Man siger, at klezmermusikken ler med det ene øje og græder med det andet, fordi den kombinerer mol og dur og langsomme og hurtige rytmer. Den dobbelthed er enormt interessant og udfordrende for os som musikere,” siger Henrik.

Egentlig havde hverken Henrik eller Ann-Mai-Britt forestillet sig, at Klezmerduo skulle spille for børn. Det var faktisk lidt af et tilfælde, at gruppen i 1998 fik deres første skoleturné – men spørger man musikerne den dag i dag, er det det bedste de nogensinde har sagt ja til.

“Vi holder rigtig meget af at spille vores musik for børn, fordi det er tydeligt, at de bliver grebet af rytmen og af stemningen. Mange af børnene kan slet ikke sidde stille, når vi begynder at spille,” fortæller Ann-Mai-Britt og uddyber:

“Samtidig er der heller ikke den samme barriere hos børn som hos voksne. Børnene er meget mere åbne over for musikken. De tænker jo ikke over, at dét, de skal klappe, for eksempel er i 7/8 – de klapper bare.”

Henrik og Ann-Mai-Britt fortæller, at de gennem tiden har fået rigtig meget god respons på deres musik fra både børn og voksne, men de understreger også, at det til tider har været udfordrende at være repræsentanter for en ny og ret ukendt genre:

“Vi var engang i en stor landsdækkende radio for at blive interviewet om klezmermusikken, og da det så bliver tid til at spille musik, så sætter de et Leonard Cohen nummer på. De forklarede, at de ikke turde at spille klezmermusik, fordi det ikke passede til sendefladen,” fortæller Ann-Mai-Britt.


Scroll for at se hele tidslinjen.

Musik uden alder

I parrets hus i Højbjerg er der fyldt med alverdens instrumenter og minder fra deres mange rejser i Østeuropa. Henrik og Ann-Mai-Britt, der er henholdsvis 67 og 64 år gamle, har ingen intentioner om at stoppe med hverken at rejse eller at spille musik lige foreløbig; heller ikke i LMS-regi.

“Det er ikke så længe siden, at jeg blev spurgt af en lille dreng, om jeg ikke var for gammel til at spille musik,” siger Henrik med et smil.

Henrik og Ann-Mai-Britt er sammen bedsteforældre til fem børnebørn og både over for børnebørnene og de børn, de møder til skolekoncerterne, er det vigtigt for parret at understrege, at musik ikke kan begrænses af alder.

“Det er en lille mission i sig selv, at vi gerne vil vise børnene, at musik ingen alder har. For os er det vigtigt at byde ind med diversitet; både i forhold til den slags musik vi spiller, men også i forhold til, hvem vi er,” siger Ann-Mai-Britt.

Så længe de to musikere er enige om, at deres koncerter kan leve op til LMS’ kerneværdi kvalitet i alle led, er der dermed ingen fare for, at LMS skal sige farvel til hverken Klezmerduo, Eastwind eller parrets nyeste gruppe, Trio Biserka, der skal spille skolekoncerter for første gang efter sommerferien.

“Vi er ikke tilfredse med os selv, hvis vi ikke giver 100% til hver eneste skolekoncert – så vi stopper den dag, vi ikke længere spiller ordentligt. Men hvis vi kan, så tager vi da gerne 25 år mere,” siger Henrik.

Skulle det ske, at Henrik Bredholt og Ann-Mai-Britt Fjord en dag beslutter sig for at lægge skolekoncerterne på hylden, betyder det dog ikke endegyldigt farvel til LMS. Deres yngste søn, Jonathan Fjord Bredholt, spiller nemlig også skolekoncerter for LMS i grupperne Hvalfugl og Sylfide – og dermed er den næste LMS-generation allerede nu sikret.