Koncertløftet er et initiativ fra Statens Kunstfond, der samler alle aktører i musiklivet, som modtager tilskud til at lave koncerter for børn og unge i skolen og forvandle skattekroner til musikalske stjernestunder for børn og unge. Bag Koncertløftet står en alliance mellem Levende Musik i Skolen og DEOO - Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner samt de regionale spillesteder, genreorganisationer m.fl.
Visionen fra kunstfonden og Koncertløftet er, at alle børn i grundskolen i Danmark skal modtage et årligt koncerttilbud.
Levende Musik i Skolen er af Statens Kunstfond blevet udnævnt til koordinator for alle koncerttilbud til skolerne og ansvarlig for, at visionen bliver realiseret. Læs mere her.
LMS har siden 2009 arbejdet sammen med Teatercentrum og Dansehallerne om konkrete projekter og generel udvikling af samarbejdet mellem kunst og skole. Samarbejdet bærer titlen KulturPartner og udmønter sig i praksis i projekterne KulturPakker og KulturCrew.
KulturPakker er et samlet tilbud om danse-, teater- og koncertoplevelser til skolerne i foreløbig tre kommuner – Haderslev, Kalundborg og Skanderborg.
Fordelen for kommunerne er, at de kan planlægge og profilere kunstarterne samlet.
På projektets hjemmeside kan alle nemt danne sig et overblik over de mange aktiviteter rettet mod børn og unge.
Se mere på www.kulturpakker.dk
Se filmen om KulturPakker her
KulturCrew er et koncept, som parterne har udviklet i fællesskab i 2010, og som indebærer, at skoleelever uddannes i samarbejde og de mange facetter, som indgår i at planlægge og afholde arrangementer på skolen. Det kan være alt fra udvælgelse af koncerter/forestillinger, aftaler med kunstnerne, PR, byde velkommen, teknik m.m.
KulturPartners ekspertise i at undervise og forankre crews er hurtigt blevet meget efterspurgt fra skoler og kommuner.
Se mere på www.kulturcrew.dk
FORUM FOR KUNST OG KULTUR I SKOLEN
LMS var i 2014 med til at tage initiativ til FOKUS som består af institutioner og foreninger, der formidler professionel kunst for og med børn og unge:
Teatercentrum, Dansehallerne, Kulturprinsen, Børns Møde med Kunsten m.fl.
FOKUS har afholdt en række dialogmøder med ministre, interesseorganisationer og andre interesserede og bestræber sig på at sætte kunst i skolen på dagsordenen i så mange sammenhænge som muligt.
Desuden arbejder FOKUS på at opbygge en uddannelse, der kompetenceudvikler medarbejdere i pædagogiske læringscentre (PLC) til brugen af mødet med kunst i læringen.
LMS har siden 2008 været aktivt medlem af
JMI
, Jeunesses Musicales International. JMI er et globalt netværk for organisationer indenfor musik for og med børn og unge.
Med mottoet ”Gør en forskel gennem musik” har JMI som erklæret mål at muliggøre udvikling gennem musik for og med børn og unge på tværs af grænser. JMI specialiserer sig indenfor de fire følgende hovedområder: Unge musikere, Børn og unge publikum, Ung ”Empowerment” og Unge orkestre & ensembler, hvor LMS primært er involveret i området Børn og unge publikum (Young Audiences Music).
YAM
Siden 2008 har LMS siddet i komiteen ”Young Audiences Music Committee”, hvor en lang række af LMS’ søsterorganisationer er repræsenteret.
Af YAMs mange initiativer kan bl.a. nævnes den årlige YAMsession for fagfolk på området, Young Audiences Music Award og ressource-sitet YAMspace .
Fra 2010-2020 havde LMS formandsposten i YAM Committee, og i 2014-16 var LMS hovedansvarlig for det EU-støttede projekt Blackboard Music Project. Læs mere om det her.