18. december 2023

LMS når ud til sårbare unge

Nyt koncertkoncept skal nu bringe en helt ny gruppe af unge ind i livemusikkens fællesskab – ‘Asbjørn SOLO’ er i luften!

Alle børn og unge fortjener gode oplevelser med livemusik – også dem, der ikke kan deltage i en koncert på samme vilkår som andre. På landets special- og behandlingsskoler findes stribevis af unge, der, på grund af diverse personlige udfordringer og diagnoser, aldrig har oplevet en livekoncert før. Dét vil LMS nu lave om på – se video nederst i artiklen. 

‘Asbjørn SOLO’ er et særprojekt, skabt i samarbejde mellem LMS, ROSA, musikeren Asbjørn og en lærer fra dagbehandlingsskolen Søstjerneskolen i København. Med et specialudviklet forberedelsesmateriale og et tryghedsskabende koncertformat, der skal favne en mindre gruppe elever ad gangen, giver ‘Asbjørn SOLO’ mulighed for, at selv de mest sårbare unge kan være med.

På Lille Værløse Skole havde Autismeafdelingen mandag d. 11. december besøg af ‘Asbjørn SOLO’, og her spillede Asbjørn for 7 elever med autisme. Lis Grand Pørksen, der er lærer og afdelingskoordinator på skolen, var med til koncerten, som ifølge hende var en helt særlig oplevelse for både unge og voksne:

“Alle vores elever er meget udfordrede på deres sanser, men selvom der var nogen, der kæmpede lidt, var der ingen, der gik. Asbjørn fik alle til at være med og sidde og knipse. Man kan ikke andet end at overgive sig til ham,” siger Lis Grand Pørksen.

Lis Grand Pørksen fortæller, at de på Lille Værløse Skole løbende har forsøgt at bruge musik som et hjælpende redskab til deres elever med autisme – og efter koncerten med Asbjørn kan personalet på skolen nu for alvor mærke, at det er noget, der virker.

“Vi oplever, at musikken og det at gå til koncert er blevet afmystificeret for dem. Tidligere kunne man ikke snakke med eleverne om musik, men det kan man nu. Nu hører de musik og kan forholde sig til den,” fortæller Lis Grand Pørksen.

Behandlingsskole starter elevbands efter SOLO

Dagbehandlingsskolen Søstjerneskolen i København er blandt Danmarks højst specialiserede behandlingsskoler. Alle elever på skolen har autisme samt kombinationsproblematikker som eksempelvis svær angst, isolationsproblematikker, selvskade eller depression.

Lene Bekhøi, der er lærer på Søstjerneskolen og har været med til at udvikle koncertkonceptet for LMS, var i slutningen af november blandt de første til at se ‘Asbjørn SOLO’-koncerten sammen med en lille gruppe af sine elever.

“Asbjørn henvendte sig til vores behandlingsskoleelever med den største naturlighed både i sang og tale, og der var meget stor lydhørhed i rummet. Alle elever har haft en dejlig oplevelse, og skolekoncerterne har overbevist ledelsen om, at det er noget vi skal gøre mere af på vores skole fremover,” siger Lene Bekhøi om koncerten.

Ledelsen på Søstjerneskolen har da også allerede holdt deres løfte om at implementere mere musik i elevernes hverdag. Faktisk kan skoleleder, Dan Schønewald Rasmussen, fortælle om et helt ekstraordinært nyt musiktiltag, der er sat i værks som et direkte efterspil af elevernes møde med ‘Asbjørn SOLO’:

“Efter vi har haft de her koncerter, har vi fået etableret to elevbands og et fuldt udstyret musikrum på skolen. Nu har vi simpelthen 7-8 elever som samspiller i bands. Det er altså helt vildt på en skole som vores,” fortæller Dan Schønewald Rasmussen og uddyber:

“De fleste af vores elever har været så invaliderede af angsten, at de har isoleret sig fuldstændigt fra omverdenen. Musikken og koncertoplevelsen bliver en vej ind i dét at have socialt samvær med andre jævnaldrende. Det åbner op for, at de kan være sammen med andre om en oplevelse, hvor der er følelser på spil – musikken bliver simpelthen en form for social genoptræning.”

Kom med til ‘Asbjørn SOLO’

I sidste uge fik LMS’ videojournalist helt eksklusivt lov til at deltage, da ‘Asbjørn SOLO’ lagde vejen forbi Behandlingsskolerne Horsens. Her fik både skoleleder Tina Gladbjerg og manden bag musikken, Asbjørn, også mulighed for at udtale sig om projektet – og det kom der denne video ud af:


Vil du høre endnu mere om ‘Asbjørn SOLO’ så lyt med på Kulturen på P1 i dag, mandag d. 18. december kl. 15.30, hvor Asbjørn er i studiet og fortæller meget mere om det unikke koncertformat.