26. januar 2023

Børn har ikke det samme filter som voksne

“...Og det gør dem sjove at interagere med!” Sådan siger Maline Heiberg fra “Musikfabrikken” – vinderen af årets skolekoncert-konkurrrence på Det Jyske Musikkonservatorium (DJM).


Maline Heiberg og Martin Simonsen fra gruppen Musikfabrikken kan nu kalde sig uofficielle DJM-mestre i skolekoncerter 2023. Onsdag d. 25. januar afholdt Levende Musik i Skolen og Det Jyske Musikkonservatorium nemlig den årlige skolekoncertkonkurrence i Kammersalen på konservatoriet i Aarhus.

“Vi er meget beærede over at have vundet. Vi syntes selv, at vores koncept er ret fedt, men det er skønt, at juryen også kunne se potentialet. Vi glæder os helt vildt meget til at arbejde videre med projektet og gøre det endnu skarpere – og senere dele det med en masse skønne børn,” siger Maline Heiberg.

De to musikere skriver og producerer musikken sammen. Det er pop/rap med spiselige tekster, der handler om medarbejderne på Musikfabrikken, f.eks. karaktererne Rikke Rumklang og Ekko Emil.

“Musikfabrikken er en fabrik, hvor der bliver skrevet og produceret musik udelukkende ved hjælp af lyde fra kroppe og stemmer. Når vi spiller koncert på skoler, får vi hjælp af tilskuerne, til at fylde vores sange med lyde, der bliver indspillet under koncerten. Derfor er vores ambition med projektet at give børn en oplevelse af, at det kan være ret nemt og simpelt at skrive og producere musik,” forklarer Maline Heiberg.

Musikfabrikken 222

Slagkraftig jury på overarbejde

Konkurrencens koncerter foregik foran et spillevende publikum bestående af elever fra 5.-9. klasse fra Frederiksbjerg skole – og med dygtige KulturCrew-elever fra samme skole som værter og konferencierer undervejs.

“Vi troede, vi skulle spille koncerten for fire voksne mennesker, der skulle vurdere os ud fra deres viden – og blev positivt overrasket, da vi fandt ud af, at der var masser af børn til stede. Så var det nemmere at tappe ind i den stemning, som vi havde forberedt til sangene og også den stemning, som vi synes, sangene fortjener. Alle børnene var super søde og kom hen bagefter og stillede opfølgende spørgsmål til noget af det, vi havde præsenteret,” lyder det fra vindergruppen.

Juryen rummede både repræsentanter for LMS og DJM samt to KulturCrew-elever fra 8. klasse. Medlemmer var på hårdt arbejde, idet de skulle vælge og vrage i et stærkt finalist-felt med fire vidt forskellige, velspillende grupper og et bredt spænd af musikalske stilarter. I sidste ende var der dog ingen tvivl: Duoen Musikfabrikken var toppen af poppen (og rappen).

“De leverede en helstøbt, velformidlet og gennemmusikalsk koncert, der tog eleverne med helt ind på musikfabrikken og dykkede ned i alle de spændende lydeksperimenter, der foregik der. En sjov koncert med gode sange og musikalsk inddragelse i øjenhøjde. Koncerten vil både kunne rettes mod indskoling og mellemtrin,” opsummerer koncert- og materialeproducent Jesper Gottlieb fra LMS.

DJM konkurrence 2023-333

Opbyggelige præmier

Musikfabrikken vandt foruden hæderen et coach-forløb og en mini-skoleturné pålydende 4 styk LMS-skolekoncerter foran verdens bedste publikum. Noget, som musikerne ser meget frem til:

“Vi underviser begge to børn og er vilde med det. Vi synes, at det er spændende at spille for børn, da de er meget umiddelbare og kommer med deres reaktion på, om de synes det er godt, dårligt, for højt, kedeligt, eller hvad end de måtte føle under koncerten. De er sjove at interagere med for de har ikke det samme filter som voksne har,” siger Maline Heiberg og afrunder:

“Det er vores mål, at koncerterne både skal være sjove og rumme læring. Vi håber nemlig på at give eleverne lyst til at lege lidt med musikproduktion selv.”

Levende Musik i Skolen afvikler hvert år en lignende konkurrence på Syddansk Musikkonservatorium og arbejder pt. på at indgå aftaler med de resterende konservatorier. Sigtet for LMS er dels at informere de unge musikere om skolekoncert-ordningen og derigennem sikre en jævn strøm af ansøgninger fra unge, der vil spille skolekoncerter – dels at holde hånd i hanke med, hvad der rører sig på området for nye koncertformer og formidling.

Nordlys til DJM konkurrence 24.1.2023

(fotos: Mads Mølbach og Jesper Gottlieb)