20. december 2023

Elever går amok til spacefunk

Med rumdragter og solbriller spillede Speedrun sig til en førsteplads ved årets LMS-konkurrence på Syddansk Musikkonservatorium.

Torsdag den 30. november trådte fem toptrimmede finalister fra Syddansk Musikkonservatorium på scenen i Odense. Her ventede et publikum bestående af elever fra en lokal realskole samt et dommerpanel spændt på at se, hvem af de studerende der ville gøre sig fortjent til titlen som vinder af den årlige LMS-konkurrence. I løbet af en enkelt formiddag oplevede publikum alt fra ny instrumentaljazz til indie pop og intens singer/songwriting, og der var skruet godt op for både stemningen og det musikalske niveau.

De fire dommere kom dermed på en svær opgave, da vinderen skulle kåres og først efter lang tids votering, nåede dommerpanelet til enighed: Årets vinder blev rumkvartetten Speedrun.

Overrasket vinder: “Der er jo noget fjollet over vores koncept”

Når Speedrun går på scenen, foregår det iklædt hjemmelavede rumdragter, solbriller og med en god portion dansetrin i baghånden. Musikalsk har gruppens fire unge mænd sammensat deres helt eget blend af ruminspireret instrumentalmusik, hvor en dominerende synthesizer bakkes op af bas, guitar og trommer. Alt i alt en spændende kombination både visuelt og musikalsk.

Speedruns synth-spiller og rumkaptajn, Jakob Nissen, fortæller da også, at gruppen faktisk var noget overraskede over at tage sejren til konservatoriekonkurrencen i Odense.

“Det var en skør fornemmelse at vinde. Vi blev mega glade – men jeg havde ikke regnet med det, for der er jo egentlig noget ret fjollet over vores koncept med rumdragterne og hele den her rumrejse-fortælling. Det var noget helt andet end de andre grupper,” siger Jakob Nissen.

Foruden Jakob Nissen på synthesizer består Speedrun af Mads Menzer på guitar, William Rømer på bas og Alfred Laursen på trommer. Og til alt held for firemandsgruppen var det netop “noget helt andet”, som dommerne i sidste ende valgte at favorisere. Jesper Gottlieb, seniorkonsulent hos LMS og en del af konkurrencens dommerpanel, fortæller, at Speedruns computerspilsagtige musik vækkede stor begejstring i salen i Odense.

“Da Speedrun begyndte at spille, var det som at trykke på en knap direkte forbundet til publikum. Børnene gik amok, dansede og svingede med deres nissehuer. Det var tydeligt, at musikken vækkede gode associationer hos dem – og det var ret magisk at se,” siger Jesper Gottlieb.

lms24

Speedrun, som de så ud, lige da de havde vundet konservatoriekonkurrencen i Odense. Ved siden af gruppen ses de fire dommere fra henholdsvis LMS og Syddansk Musikkonservatorium. Foto: Kasper Bøg.

Det indre legebarn slippes fri

Netop de gode associationer i musikken er også noget, som Speedrun selv er bevidste om. Faktisk er bandet mere eller mindre bygget op omkring et ønske om at skabe musik med tråde til gamle rumfilm, computerspil og sci-fi-universer.

“Da jeg startede Speedrun var det egentlig bare med ønsket om at spille noget synth-baseret musik. Men det gik ret hurtigt op for os alle fire, at vi havde brug for et meget skarpere koncept, hvis vi virkelig ville nå ud til publikum,” siger Jakob Nissen og fortsætter:

“Fordi synthesizer har den her lidt rum-agtige lyd, fandt vi på at koble musikken sammen med en visuel historiefortælling. Vi ville gerne finde ind til det indre legebarn gennem vores musik – og så fandt vi faktisk ret hurtigt på den her historie om, at vi var en rumbesætning. Vi lavede vores egne rumdragter, og vi opfandt nogle forskellige dansetrin, som passede til det her særlige univers.”

I videoen herunder kan du få et smugkig ind i en af Speedruns koncerter på Syddansk Musikkonservatorium, og se, hvordan det ser ud, når rumbesætningen drager på musikalsk mission. Nummeret, de spiller, har fået navnet Wombat Combat.

Fra venstre mod højre ses Jakob Nissen (kaptajn), Mads Menzer (førstepilot), William Rømer (artillerist) og Alfred Laursen (chefingeniør).

Speedrun gør klar til affyring

Når Speedrun i foråret skal indløse deres vinderpræmie, består den helt konkret i, at bandet vil få hjælp til at justere deres produktion af en professionel producent fra LMS. Når produktionen sidder lige i skabet, skal gruppen så på turné og spille en række tarifbetalte skolekoncerter for mellemtrinselever rundt om i landet. Med andre ord får de altså muligheden for at opleve, hvad det vil sige at være musiker hos LMS.

“Konservatoriegrupperne får et producentforløb nogenlunde som alle andre grupper. Det vil sige, at producenten og gruppen mødes til et par prøver, spiller koncerten igennem og snakker om, hvilke greb der med fordel kan tilføjes eller skæres fra,” siger Jesper Gottlieb, der har været med til at afvikle konservatorieforløb for LMS gennem flere år.

Jakob Nissen fra Speedrun fortæller, at gruppen er spændte på at se, hvor meget deres produktion – bestående af i alt fire numre – kommer til at ændre sig inden skoleturnéen. Gruppen ved dog allerede nu, at der er særligt én ting, de gerne vil arbejde med sammen med LMS’ producent:

“Vi skal helt klart have fokus på historiefortællingen, så den er på samme niveau som musikken. Vi håber, at LMS kan hjælpe os med at gøre historien mere fokuseret og forståelig – og hjælpe os med at fortælle den, så den passer til både de yngste og ældste elever i målgruppen,” siger Jakob Nissen.

Når først historiefortællingen er helt på plads, er de fire bandmedlemmer dog mere end klar til at drage afsted med deres instrumenter. Mest af alt glæder de sig til at inspirere eleverne og vise dem, hvad det vil sige, når Speedrun spiller spacefunk.

“Jeg håber, at vi kan give eleverne i publikum en god oplevelse med en form for instrumentalmusik, som mange af dem nok aldrig har hørt live før. Og så håber jeg, at vores optræden vil være et eksempel på en god historiefortælling – og måske inspirere dem til selv at fortælle historier gennem musik,” afslutter Jakob Nissen.

Jakob Nissen og resten af Speedrun bliver i øvrigt ikke de eneste konservatoriestuderende, der skal på skoleturné til foråret. Den 24. januar afholder Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus også konkurrence, hvor LMS er samarbejdspartner. Mere om det i januar.