25. april 2025

Fra scene til tavle

Netop nu arbejdes der intensivt hos LMS med næste års undervisningsmaterialer. Men hvordan får man heavy, jazz og klassisk til at slå rod i elever og skema, så den levende musik ikke dør ud, når musikerne kører videre?

Selvom skoleåret 24/25 stadig kører for fuldt tryk med emneuger, terminsprøver og skolekoncerter, har LMS’ materialeproducenter øjnene stift rettet mod det kommende skoleår. De skal nemlig klargøre undervisningsmaterialer til sæson 25/26’s nye grupper, så den levende musik kan akkompagneres af inspirerende læringsforløb.

Men hvordan ser der egentlig ud i materialeproducenternes værksted? Her kan du høre fra to af dem, der får undervisningen til at spille.

Fra idé til materiale

Materialeproducent Birgitte Schade er konservatorieuddannet og har i rigtig mange år været lærer i forskellige musikskoler. De sidste seks år har hun været musiklærer i folkeskolen, og desuden arbejdet i tre sæsoner for LMS.

Koushihan Radhakrishnan er i gang med sin 2. sæson hos LMS og er dermed nyeste skud på producentstammen. Han er uddannet lærer i dansk, engelsk, billedkunst og kristendom, og han har erfaring fra både folkeskole, efterskole, friskole og 10. klassecenter.

I år arbejder de to sammen om flere undervisningsmaterialer, hvor Birgitte Schade tager sig af musikmaterialet, og Koushihan Radhakrishnan tager sig af supplerende fag.

“Det giver en større bredde til materialet, at vi er to, der kommer fra hver sin faglighed og kan bidrage med noget hver især, som den anden ikke kan,” siger Birgitte Schade om samarbejdet.

Produktionsprocessen hos LMS starter allerede i december, hvor de nye musikgrupper bliver fordelt mellem producenterne. Herefter kan forløbet se ud på ligeså mange forskellige måder, som der er materialeproducenter.

Birgitte Schade og Koushihan Radhakrishnan researcher først på musikgruppen og får her et væld af idéer til undervisningsmaterialet. Dem tager med til et indledende møde med musikerne, hvor de i fællesskab sporer sig ind på, hvilke idéer de skal gå med – og så går arbejdet i gang.

“Jeg har det sådan, at jeg vil være så loyal mod kunstnernes univers som muligt, så materialet afspejler kunstnerne og de værdier, de har,” fortæller Birgitte Schade om baggrunden for arbejdsprocessen.

Lav indstigning og højt til loftet

Til denne sæsons materialer drager Birgitte Schade inspiration fra “Det Tænkende Klasserum”, som er en række principper opstillet af den canadiske professor Peter Liljedahl. Her er grundideen, at opgaverne skal have lav indstigning og højt til loftet.

“Det Tænkende Klasserum sigter på at øge deltagemuligheden i undervisningen – uanset køn, etnicitet, social og økonomisk baggrund samt kulturelle erfaringer”, siger Birgitte Schade og uddyber:

“En del af opgaverne er gruppeopgaver, hvor jeg prøver at lave nogle opgaver med korte, præcise opgavebeskrivelser, som eleverne hurtigt kan sættes i gang med, men som samtidig er meget åbne, og hvor der er en faglig kompleksitet. Det gør, at eleverne kan løse opgaven ud fra de kompetencer, de har med i bagagen.”

Et eksempel på en sådan opgave finder man i Birgitte Schades undervisningsmateriale til den nye LMS-gruppe RoxorLoops & Jasmin – se det nederst på siden.

Musik med mening

For Koushihan Radhakrishnan er koblingen mellem musikken, det enkelte fag og samfundet afgørende.

“For mig har det været vigtigt i den her proces at give lærerne noget mere end bare; her er et band, her er en sang, som bandet synger, øv jer og syng med til koncerten. Det er ikke nok. Jeg synes, musikken er helt fantastisk, og vores opgave i det her er at koble musikken, faget og samfundet sammen,” fortæller Koushihan Radhakrishnan om sine tanker bag undervisningsmaterialerne.

Koushihan Radhakrishnan har i år blandt andet arbejdet med materiale til en ny koncertproduktion med en erfaren LMS-gruppe, Svøbsk, som nu har en ung folkedanser Asbjørn med på turné.

“Da jeg læste gruppens ansøgning, nævnte de at de, udover at introducere folkemusikken for eleverne, også vil være med til at inspirere det unge publikum til at turde stå ved deres drømme. Og det blev jeg nysgerrig på. Gruppen har haft interessen for henholdsvis folkemusik og -dans, fra de var små, og undervejs har de været pinlige over at stå ved deres interesse og dyrke den, men har så gjort det alligevel. Det er jo det, de unge mennesker har brug for at høre. Der er jo nogen, der skal vise dem, at man godt må stå ved sine drømme. Og på den måde, blev der simpelthen et fokus på drømme i danskmaterialet,” siger Koushihan Radhakrishnan om sin indgang til materialet.

Se et eksempel på en opgave fra materialet nederst på siden.

Praktiske benspænd

I alt har LMS 10 undervisningsmateriale-producenter spredt rundt i hele landet, hver med stærke kompetencer fra skoleverdenens forskellige fag og trin. Derudover er en grafiker og en videojournalist med til at give undervisningsmaterialerne deres endelige form.

Hos LMS tilpasses kravene til undervisningsmaterialerne år for år, så de stemmer med skolens formål og aktuelle principper. Grundlæggende for 2025-26 gælder det, at de nye undervisningsmaterialer skal henvende sig til to fag, alle materialerne skal være lige til at gå til for lærerne, og det skal fremgå, hvor lang tid, hver del af materialet tager. Læreren kan altså selv bestemme, hvad og hvor meget af materialet, de vil bruge – udover selvfølgelig den obligatoriske del, der sikrer, at elever og lærere er godt klædt på til koncerten.

For Koushihan Radhakrishnan giver de praktiske rammer og benspænd god mening:

“Jeg har jo selv været i felten og ved, hvor stor forskel, der rent kognitivt kan være på eksempelvis eleverne i mellemtrinnet. Derfor giver jeg også lærerne differentieringsmuligheder i materialet. Jeg sørger også for at tilrettelægge undervisningsmaterialerne, så lærerne kan plukke i det, alt efter hvor meget tid de har,” fortæller han.

Klar til årsplanerne

Den 20. maj ligger alle undervisningsmaterialer til næste skoleår klar på lms.dk sammen med skolernes koncertplaner, så der er rig mulighed for at indarbejde materialer og koncerter i årsplanerne.

Vil du lære LMS’ producenter bedre at kende, kan du finde dem alle HER eller tage en snak med dem på LMS Festival 2025 i Silkeborg.

Eksempel på opgave i Birgitte Schades undervisningsmateriale til RoxorLoops & Jasmin

Trin 1 handler om at få eleverne ind i det rigtige univers og give dem kompetencerne til at løse opgaven. Det får de ved at se denne korte video.

Trin 2 går ud på, at eleverne skal prøve at opføre en af de situationer, de har set på videoen.

I trin 3 skal eleverne lave en fælles idébank med hverdagssituationer. Herefter skal de i tilfældige grupper på 3-5 elever sætte lyde på hverdagssituationer fra idébanken, på samme måde som RoxorLoops & Jasmin gjorde i videoen.

Der medfølger benspænd, læreren kan vælge at benytte sig af, på den måde kan læreren selv tilpasse sværhedsgraden til sin elevgruppe.

Eksempel på opgave i Koushihan Radhakrishnans undervisningsmateriale til Svøbsk og Asbjørn

I opgaven skal eleverne starte med at se en af musikerne eller danseren Asbjørn fortælle deres historie, herover er det musikeren Jørgen, der fortæller. Efterfølgende skal eleverne selv interviewe hinanden om deres egne drømme, filme det og klippe det sammen til en lignende video. Hertil er der step-by-step instruktioner til, hvordan man gør.