16. maj 2023

Festival får boost af musiklivets store spillere

National musikalliance står samlet bag Koncertløftet – og i år også bag LMS Festival.

Det er med ekstra stolthed, at Levende Musik i Skolen om kort tid præsenterer koncertprogrammet til efterårets LMS Festival. Her vil nemlig – for første gang – også være koncerter med flere af de ensembler, som er med i alliancen bag det nationale musikinitiativ Koncertløftet.

Koncertløftet, der blev dannet i 2021, er en sammenslutning af de institutioner, der i kraft af rammeaftaler med staten afholder koncerter for børn og unge i grundskole-alderen. I praksis inkluderer dette LMS, genreorganisationerne, DEOO’s medlemmer (Danske Ensembler, Orkestre og Operainstituioner) samt de regionale spillesteder, der alle har forpligtet sig på at give børn og unge musikoplevelser af højeste kvalitet. Selve visionen for samarbejdet er formuleret i et koncertløfte, der lyder således:

“Alle danske børn skal mindst én gang om året opleve en god koncert.”

Om Koncertløftets rolle ved LMS Festival 2023 siger direktør for Levende Musik i Skolen, Gitte Abildtrup:

“Håbet er, at Koncertløftet for alvor får et udstillingsvindue til festivalen. Koncertløftet er en fælles strategi, som alle parterne på forskellig vis er med til at løfte, og vi glæder os til at vise, hvordan det samarbejde er med til at styrke børnenes møde med kunst og musik.”

Til trods for at Koncertløftets parter er meget forskellige både musikalsk og strukturelt, understreger Gitte Abildtrup, at det er netop forskelligheden, der giver Koncertløftet styrke og betydning.

“Det helt særlige ved Koncertløftet er den musikalske mangfoldighed. Idéelt set håber vi, at alle børn, der går ud af grundskolen, både har oplevet koncerter på skolen, på et spillested og i en koncertsal,” siger Gitte Abildtrup.

Fire fremragende ensembler melder klar

Når LMS Festival 2023 til oktober løber af stablen i Holbæk Kommune, kan årets deltagere – foruden 28 LMS-grupper – opleve hele fire af Koncertløftets parter i aktion. Det drejer sig om:

Ensemblerne har endnu ikke helt løftet sløret for, hvilke musikalske produktion de tager med til Holbæk til oktober, men vi kan godt love, at der i alle fire tilfælde bliver tale om professionelle børnekoncerter af bedste skuffe. Er du nysgerrig, kan du her få et smugkig ind i én af ensemblernes koncerter og opleve en blæserkvintet fra Ensemble Midtvest give koncert på Studsgård Friskole.


I dag havde vi besøg af fem blæsere fra Ensemble Midtvest til en skolekoncert. Vi hørte både skøn musik og om instrumenterne - og lige fra de allerhøjeste toner på piccolofløjten til de allerdybeste på fagotten. Sikke en fornøjelse! Kom snart igen 🎶🎺😃 . #studsgaardfriskole #friskoleliv #klassiskmusik #skolekoncert #ensemblemidtvest

Slået op af Studsgård Friskole i Torsdag den 12. maj 2022

Video: Studsgård Friskole


Foruden ensemblerne har du som deltager på LMS Festival 2023 rig mulighed for at møde repræsentanter fra de øvrige Koncertløftepartnere. Dette tæller blandt andet ansatte hos DEOO og de regionale spillesteder samt en række B&U-producenter.

Asbjørn Keiding, direktør for DEOO, deltager selv til årets festival og har opfordret sine medlemmer til at gøre det samme. Asbjørn Keiding fortæller, at han glæder sig enormt meget til at se, hvordan samspillet mellem Koncertløftets aktører kommer til at løfte LMS Festival 2023.

“Jeg synes, det er vigtigt, at vi til festivalen får signaleret, at vi er en stor del af musiklivet, der samarbejder om at få musik ud til børnene. Koncertløftet er et signal om, at vi faktisk har en fælles vision og ser det som en fælles opgave at nå i mål,” siger Asbjørn Keiding.

Ifølge Asbjørn Keiding har konceptet omkring Koncertløftet netop nu et momentum, som er meget vigtigt at udnytte og udvikle på – for eksempel gennem tiltag som LMS Festival.

“Lige nu oplever vi medvind. Det, der sker, samtidig med at vi arbejder med ekstra midler, det er, at vi også lærer hinanden at kende, og vi begynder at forstå hinandens arbejdsformer og rent faktisk ser det her samarbejde som noget helt naturligt,” siger Asbjørn Keiding og fortsætter:

“Fordi vi har fået en forståelse for, at børne- og ungesamarbejdet på musikområdet skal styrkes, og fordi det nu er blevet udmøntet i finansloven, så tror jeg faktisk på, at det er realistisk at nå alle skolebørn i landet med koncerttilbud.”

Med det sagt er der lagt op til en helt forrygende udgave af årets LMS Festival, hvor alle deltagere forhåbentlig vil få fornyet inspiration og ambition på musikkens vegne!

Vil du opleve de fire dygtige ensembler – og over 100 andre professionelle skolekoncerter – så gå ind og tilmeld dig til LMS Festival 2023. Vi glæder os til at se dig d. 3.-5. oktober i Holbæk!