26. januar 2024

Vindere trodsede termin og teknik

I et stærkt felt af jazz, pop og improvisationsmusik skulle vinderen af den årlige konservatoriekonkurrence i Aarhus findes.


KindaKvartetten, Just The 3 Of Us, Motuz Group og Magnur. Sådan lød navnene på årets fire finalister, da LMS og Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus i onsdags afholdt konkurrence for konservatoriets studerende. I løbet af en enkelt formiddag blev der præsenteret et bredt udsnit af genrer, og alt fra Olsen Banden-hits og sømandsviser til improviseret dans og vejrtrækningsøvelser fik plads på scenen.

Publikum – en række skoleklasser fra Aarhus – udviste stor begejstring for alle fire grupper, og den ellers rutinerede dommerjury fik derfor en svær opgave for, da vinderen skulle findes. I sidste ende, var der dog én gruppe, som, trods tekniske udfordringer, løb med juryens hjerter.

Nyt kons-billede JustThe3

Amanda Krogh (til venstre) og Anna Kathrine Rask (til højre) under deres optræden i Kammermusiksalen. 

En trio uden den tredje

“Nu skal vi høre Just The 3 Of Us – i dag som Just The 2 Of Us – da gruppens tredje medlem, Line, skal føde i starten af februar og derfor ikke kan være med.”

Publikum spærrede øjnene op, og de to musikere på scenen grinte lidt nervøst, da tre KulturCrew-elever fra Frederiksbjerg Skole med disse ord præsenterede dagens anden koncert.

Heldigvis viste det sig, at hverken termin eller tekniske udfordringer kunne slå de to tilbageværende musikere fra Just The 3 Of Us ud. Efter en forsinket start, hvor der blandt andet måtte løbes efter et nyt lydkabel, fik gruppen – bestående af Anna Kathrine Rask og Amanda Krogh – sat gang i en koncert fuld af fantasi, dans, vejrtrækningsøvelser og velproduceret popmusik. En kombination, der gav mange point hos dommerjuryen:

“Just The 3 Of Us har en fed og personlig energi. De kommer med et lydunivers, som både får rusket og rørt os, og så er det samtidig en koncert med virkelig meget udviklingspotentiale,” sagde dommer og koncertproducent hos LMS, Marie-Louise Grund blandt andet under voteringen og blev hurtigt bakket op af juryens to KulturCrew-repræsentanter:

“Det kunne være spændende at se, hvor meget gruppen kan, når alle tre musikere er med – for allerede med to musikere, synes vi, at de laver rigtig god musik,” lød det fra Oscar Morberg LeFevre og Marie Magnussen, der er KulturCrew på Frederiksbjerg Skole.

Selvom feltet var tæt, nåede dommerpanelet altså til enighed, og Just The 3 Of Us blev udnævnt som vindere. Foruden æren vandt gruppen fire tarifbetalte skolekoncerter for deres valgte målgruppe, udskolingen.

Kærlig opfordring eller provokerende stikpille?

“Vi er ikke kommet for at være stille”. Sådan lød titlen på første sang, da Just The 3 Of Us indtog gulvet i Kammermusiksalen – og det løfte levede gruppen i den grad op til. Med ‘vejrtrækning’ som tema blev publikum taget med på en højlydt, højenergisk og elektro-poppet rundrejse, som dog sluttede af i et roligt tempo med fuglefløjt, hanegal og smækbukser i det sidste nummer “På landet”.

“I skabelsen af vores koncert har vi været inspireret af vejrtrækning som både fysiologisk og psykologisk koncept – forstået på den måde, at indånding ofte er forbundet med at holde noget inde, mens udånding er der, man giver slip og siger, hvad man tænker,” fortæller Anna Kathrine Rask.

Undervejs i koncerten var det også tydeligt, at der blev leget med kontrasterne. Det ene øjeblik skulle publikum lave dybe vejrtrækningsøvelser. Det næste dansede begge musikere så vildt til det elektroniske beat, at solbrillerne blev slynget ud af håret og landede flere meter henne af gulvet. Selv koncertens titel “Træk vejret” kan forstås på flere måder:

“På den ene side kan vejrtrækning jo være en magisk genvej til afslapning. Men på den anden side, bliver udtrykket “træk vejret” også ofte brugt som sådan en undertrykkende frase, som gør det helt umuligt at slappe af!” fortæller Amanda Krogh og fortsætter:

“Så koncerten er – både i navn og opbygning – en kærlig opfordring, men også en lidt en stikpille. Vi synes, at vejrtrækning kan forstås og bruges på mange spændende måder, og det vil vi gerne vise eleverne gennem vores koncert.”

Glade, overvældede og klar til koncert

Hvorvidt Just The 3 Of Us skal optræde som duo eller trio, når de senere på året skal spille deres fire skolekoncerter, vides først, når Anna Kathrine Rask og Amanda Krogh har fået snakket med tredje medlem, Line Ammitzbøll. Helt sikkert er det dog, at gruppen møder op med fuld skrue på spilleglæde:

“Vi er mega glade og overvældede over, at vi vandt og skal ud og spille skolekoncerter. Det turde vi slet ikke håbe på, efter at have haft så mange lydproblemer under vores optræden,” fortæller Anna Kathrine Rask.

Heldigvis for Just The 3 Of Us får gruppen god tid – og hjælp – til at få styr på både tekniske og musikalske detaljer. En del af deres præmie består af et producentforløb med en professionel koncertproducent fra LMS, som hjælper med at finpudse koncerten både teknisk, musikalsk, visuelt. Og det er noget, som de kvindelige musikere ser frem til:

“Vi håber, at producenten kan hjælpe os med at gøre den røde tråd og humoren i vores koncert endnu skarpere for målgruppen. I sidste ende er det jo netop dét at kunne påvirke og inspirere nogle udskolingselever på en positiv måde, der driver os – så det glæder vi os til at blive endnu bedre til,” afslutter Amanda Krogh.

IMG_9931

Den glade vindergruppe med de professionelle dommere. Konkurrencens dommerjury bestod af to medarbejdere fra LMS, tre undervisere fra konservatoriet – samt to KulturCrew-elever fra Frederiksbjerg Skole.