20. maj 2024

Næste års koncertplan er landet

Kalenderen skriver 20. maj, og dermed kan landets skoler nu se, hvilke musikalske oplevelser, der venter på den anden side af sommerferien.

Hårdtslående metal fra BAEST? Opera på legepladsen? Eller måske en omgang svingende jazz med Niels Lan Doky? Alt dette bliver virkelighed for børn og unge i hele Danmark, når det i dag offentliggøres, hvilke musikere der til næste år lægger vejen forbi de enkelte skoler.

For skoleåret 2024/25 er der planlagt mere end 3000 professionelle koncerter, som i løbet af året afholdes på folkeskoler, friskoler, privatskoler, specialskoler og efterskoler i hele Danmark.

Spænding i kommunerne

Blandt de 70 kommuner, der på nuværende tidspunkt har kontrakt med LMS, er Albertslund. Efter at have snuset til skolekoncertordningen i et stykke tid, skrev kommunen sidste år under på en 3-årig kontrakt, som betyder, at samtlige 2600 elever i Albertslund nu oplever mindst én koncert om året.

“Vi har i den grad set frem til 20. maj! Musiklærerne har sat sig grundigt ind i udvalget og ønsket bestemte musikgrupper til deres elever – så vi er selvfølgelig meget spændte på, om vores ønsker bliver opfyldt,” fortæller Maike Rubenkamp, der er skoleudviklingskonsulent i Albertslund Kommune.

I den modsatte ende af landet er spændingen ligeledes stor. Allan Riggelsen, der er lærer på Erlev Skole i Haderslev, fortæller, at han og hans kollegaer sidder på spring for at finde ud af, hvilke kunstnere der til næste år lægger vejen forbi deres sønderjyske skole.

“For os giver ordningen nogle oplevelser, som alle elever snakker sammen om og kan være fælles om. Derfor er det altid en spændende dag, når vi d. 20. maj får lov at se, hvad der venter os og eleverne. Det glæder vi os til,” siger Allan Riggelsen.

Lidt af et puslespil

Tilbage hos LMS er det også med lettelse og tilfredshed, at næste års koncertprogram nu offentliggøres på lms.dk. Også selvom arbejdet med at få koncerterne på plads har været lidt af et puslespil.

“Først og fremmest skal vi selvfølgelig tage højde for musikernes kalender. Og dernæst er der også et klimamæssigt perspektiv – tilsammen kører vores musikere rigtig mange kilometer hvert år, og i klimaets navn forsøger vi derfor at planlægge turnéerne, så der er mindst muligt kørsel. En svær opgave, når man som LMS dækker hele Danmark,” fortæller direktør for LMS, Gitte Abildtrup.

Endnu et parameter for planlægningen er skolernes individuelle ønsker til musikgrupper, som ifølge Gitte Abildtrup er en utroligt vigtig rettesnor for LMS.

“Vi prøver selvfølgelig at sikre, at alle skoler får mindst ét af deres ønsker opfyldt – også selvom det med 3000 koncerter ikke altid kan lykkes. Vi har dog helt ro i maven med, at alle de musikgrupper, vi sender ud, er mere end dygtige nok til at løfte opgaven og give eleverne store oplevelser,” afslutter Gitte Abildtrup.

Med det sagt er der hermed lagt op til endnu en forrygende sæson med skolekoncerter.


Er du nysgerrig på at se, hvilke koncerter, der i 2024/25 besøger din skole, finder du næste års program LIGE HER.