28. september 2020

Prisvindende musiker i barndommens gader

LMS-musiker Mike Andersen lærte at mestre guitaren i barneårene på Rødekro Skole. I tirsdags indtog han igen byen og skolen, som nu er fusioneret og blevet til Hærvejsskolen.

Med flere priser, 8 albums og over 1500 koncerter i ind- og udland er musikerdrømmen i den grad gået i opfyldelse for den hyldede bluesmusiker Mike Andersen.


Som barn i Rødekro var han med egne ord en “kulturel enspænder”, for kun en enkelt kammerat og hans bror delte hans passion for blues og soul. Men han holdt fast i drømmen, der også blev holdt i live af de kulturelle oplevelser i skolen.


“Jeg husker de dage i min folkeskoletid, hvor jeg kom i skole, og der var parkeret en orkester- eller teaterbus i skolegården. Tanken om at køre rundt i sådan en bus og spille musik for folk et nyt sted hver dag, virkede nærmest magisk på mig. Sådan et liv ville jeg også have,” fortæller Mike Andersen.


Nu er det Mike Andersen selv, der sidder i tourbussen, og selvom der står større spillesteder på kalenderens aftener og weekender, er der for 5. år i træk griflet skolenavne i fjerne egne af Danmark ind i hverdagenes dagtimer. For skolekoncerter har en særlig plads hos bluesmusikeren.


“Hvis jeg kan bidrage med lidt magi for en knægt en tilfældig mandag morgen, som jeg selv oplevede det som barn, giver det hele mening!” siger Mike Andersen


Og i år var der ekstra glæde ved synet af turneplanen fra Levende Musik i Skolen. På listen over byer stod nemlig Mike Andersens barndomsby, hvor han tirsdag den 22. september skulle spille koncert på Hærvejsskolen, der er en fusion mellem Fladhøjskolen og Mike Andersens gamle skole, Rødekro Skole. Her var der ekstra glæde over den lokale stjerne:


“Det er så godt for vores elever at have nogle at spejle sig i. Særligt når man kommer herfra, hvor vi gør, så er det vigtigt for dem at se, hvor mange muligheder der er for at komme ud i verden, når man brænder for noget,” siger Pernille Reschat, skoleleder på Hærvejsskolen.


En anden, som var ekstra begejstret for gensynet med Mike Andersen, var dennes gamle guitarlærer, John Bendix Lassen, som stadig underviser på skolen. Han husker tydeligt Mike, der gik ud af skolen i 1993.


“Mike var en meget engageret og musikglad dreng. Han viste meget tidligt en stor interesse for blues, hvor han søgte bluesmusikkens kunstnere og udforskede genren nøje. Jeg husker, at han glædeligt tog cykelturen ind til Aabenraa for at finde LP’er, han kunne lytte til,” fortæller John Bendix Lassen, der flere gange har været til koncert med Mike Andersen, og nu altså også i arbejdstiden.