10. december 2020

Hurra: 10 mio. ekstra til skolekoncerter

Levende Musik i Skolen og Koncertløftets vision om koncerter til alle børn i grundskolen bliver støttet med 10 mio. kr. på den nye finanslov.

Mens smittetallene stiger og dele af landet må lukke ned, landede en ualmindelig god nyhed for både børn og musikliv lørdag.


I finansloven for 2021 sikres der nemlig 10 mio. kroner til Koncertløftets vision om skolekoncerter til alle grundskolebørn.

"De kulturelle oplevelser, vi får som børn, tager vi med os resten af livet. Derfor er jeg glad for, at vi kan sætte yderligere fokus på, at flest mulige børn skal have mulighed for at møde musikken," udtaler kulturminister Joy Mogensen til Kulturmonitor.


Og glæden er også stor på Levende Musik i Skolens hovedkontor i Aarhus.

"Vi er virkelig glade. Det er en kæmpe julegave for os, for børnene og for musikerne, som i denne tid virkelig har brug for at kunne skimte en lysere fremtid. Hos Levende Musik i Skolen er vi klar til at løfte opgaven med at få koordineret indsatsen fra det statsstøttede musikliv, så alle børn i fremtiden vil opleve en koncert hvert år i skoletiden," siger koncertdirektør Ebbe Høyrup.


Pengene vil ifølge aftalen gå til Levende Musik i Skolen og landsdelsorkestrene, men hvordan de nærmere bestemt skal fordeles og anvendes er endnu ikke fastlagt.


"Hos LMS har vi det administrative system på plads til hurtigt at øge kapaciteten. Derfor er det naturligt for os at koordinere indsatsen for alle parter, så koncerter på spillesteder, med symfoniorkestre eller øvrige parter fra Koncertløftet nemt kan indgå i det udbud, vi selv har af professionelle musikere. Derfor er fordelingen af pengene heller ikke det, vi går mest op i, vi glædes bare over at området i den grad bliver anerkendt og styrket, og ser frem til som koordinator at hjælpe musikken ud til alle afkroge af landet," siger Ebbe Høyrup.


At kulturtilbud til børnene bliver fremhævet i finansloven kan især De Radikale tage æren for. I en pressemeddelelse siger kulturordfører Zenia Stampe:

"Alt starter jo med børnene. Det er blandt dem, at fremtidens talenter findes, og det er også blandt dem, at fremtidens publikum er. Så hvor hjælpepakkerne sikrer, at kulturlivet overlever på kort sigt, så er det indsatsen over for børnene, der sikrer, at den overleverer på lang sigt. Men samtidig skaber pakken jo også jobs til en masse professionelle kunstnere, og det er virkelig tiltrængt lige nu."