30. september 2021

BRAGR giver børnene et skud levende musikhistorie

Børn skal vide, hvorfor moderne musik lyder, som den lyder, og her på den nordlige halvkugle indbefatter pensummet selvfølgelig folkemusik. Den oplysnings-opgave tager ensemblet BRAGR med glæde på sig til LMS Festival 2021.

De midtjyske folkemusikere i BRAGR har taget navn efter Brage, den nordiske gud for skjaldekunst, musik og poesi. Og disse bestanddele er præcis, hvad BRAGR har i sinde at kanalisere ud til publikum ved LMS Festival 2021.


“Vi synes, at det er utrolig vigtigt, at børn fra en tidlig alder dels bliver eksponeret for anden musik end den almindelige mainstream, dels får gode koncertoplevelser. For mange af børnene er skolekoncerten deres livs første møde med ‘ægte, håndspillet musik’, så for at skabe fremtidens koncertpublikum, så skal vi give dem en god førstegangsoplevelse,” siger Perry Stenbäck, som spiller nøgleharpe og guitar i BRAGR.


BRAGR har en plan, der handler om at gå ind i publikum med folkelige træsko på:

“Børnene kommer til at opleve, at folkemusik er sjov og spændende og absolut ikke en støvet museumsgenstand. Vi inddrager hele salen med masser af håndklap, fællessang på omkvæd og et lynkursus i enkel bodypercussion,” forklarer Perry Stenbäck.


Musikken varer evigt

Er ældgammel folkemusik relevant for nutidige generationer? Ja, naturligvis, mener BRAGR:


“Gennem folkemusikken kan børnene høre og lære om, hvorfor moderne musik lyder, som den gør, og hvor den kommer fra. De rytmiske grooves er nemlig meget lig hinanden. Det swinger faktisk på samme måde,” pointerer Stenbäck.


På den måde får lytteren styrket sin historiske bevidsthed og fornemmelse af at være del af selveste menneskeslægten:


“Der er stor værdi i at blive mindet om, hvem vi står på skuldrene af. Der er jo millioner af mennesker, der er gået foran os på alle måder, også musikalsk,” siger Perry Stenbäck, som sammen med musikkollegerne Christine Dueholm, Jesper Frost Bylling og Kristian Bisgaard spiller 25 LMS Skolekoncerter i efterårets løb. To af dem til LMS Festival i Aarhus.


Se mere om festivalen her.