17. december 2021

Svedig musik på skærmen

Omstillingsparate musikere og skoler hjælper LMS med at holde musikken i live trods endnu en omgang corona-nedlukninger. Våbnet hedder ombookinger og onlinekoncerter.

Da statsministeren nok engang tonede frem på skærmen og varslede skolenedlukninger, var musikgruppen Goin’ Back To New Orleans hurtige ved tasterne. Gruppen havde stadig en række skolekoncerter tilbage på turnéplanen og besluttede at bringe deres svedige omgang New Orleans festmusik på olietønder, trommer og bas ud i stuerne til de hjemsendte elever via livestream fra deres studie i Aarhus.

“Umiddelbart tænkte vi ikke, at vores koncert kunne spilles online, da der er en masse interaktion, hvor børnene spiller med. Men efterhånden så vi i øjnene, at pandemien ikke slutter lige med det første, og at vi hellere må være omstillingsparate, hvis vi ville fortsætte med at kunne spille koncerter i denne tid,” fortæller bassist Joakim Øster efter bandet den 15.-16. december har spillet fire onlinekoncerter.

Positiv oplevelse

Gruppen takkede ellers nej til onlinekoncerter i foråret 2021, men er glade for, de nu har prøvet det af.

“Det var en positiv overraskelse. Vi fandt ud af, at meget af det, vi laver, sagtens kan overføres til skærmen. Man skal bare mere tænke det som en slags interaktivt tv-show – og så er der jo en masse detaljer, man kan zoome helt ind på, som man ikke ville kunne vise i en live situation.

Det er faktisk et forholdsvis uudforsket medie med potentiale i. Vi havde selvfølgelig foretrukket at spille i samme lokale som børnene, men hvis alternativet er, at de slet ikke får en koncert, er det her helt sikkert et brugbart alternativ!” mener Joakim Øster og gruppens øvrige to medlemmer, percussionist Jens Kristian Dam og steelpan-spiller og forsanger Gregory Boyd.

Kontakt trods afstand

Bag skærmen sad elever fra henholdsvis vejle og Horsens, som også havde mulighed for at stille spørgsmål til musikerne.

“Vi landede på at veksle mellem at spille, svare på spørgsmål og chatte med publikum, og vi opfordrede også børnene til at spille med hjemmefra. Det er selvfølgelig en svaghed, at man ikke får den samme oplevelse af at være en kæmpe flok, der spiller sammen, når man sidder hver for sig. Men vi tænker, at det trods alt er bedre end ingenting, for man får helt sikkert følelsen af tovejskommunikation,” fortæller Joakim Øster.

Han og Goin’ Back to New Orleans er på LMS-programmet igen i januar og har allerede besluttet at takke ja til en livestream-turné, hvis skolerne bliver tvunget til fortsat at holde lukket.

“Ja, afgjort. Vi har allerede på de her fire dage lært rigtig meget om at producere online koncerter, og vi tænker, at det kunne være spændende at udforske noget mere.”

LMS klar

I forbindelse med nuværende coronabølge er der indtil nu blevet aflyst 103 LMS Skolekoncerter. Heldigvis har det været muligt at ombooke halvdelen af de aflyste datoer til foråret 2022. Til sammenligning er det værd at nævne, at Levende Musik i Skolen siden sommerferien planmæssigt har gennemført 2.104 koncerter.

Skulle nedlukningen blive forlænget efter nytår, brygger LMS allerede på en række løsninger, som blandt andet kan inkludere flere online koncerter. Corona skal ikke stoppe musikken.