27. september 2022

Musikere som rollemodeller

Asbjørn Toftdahl Terkelsen, sanger og performer, har 27 gange i løbet af én måned leveret sin energiske LMS-skolekoncert med stof til både dansesko og eftertanke.

VIL DU OGSÅ SPILLE SKOLEKONCERTER? SØG INDEN 15. OKTOBER KL. 12. LÆS MERE PÅ WWW.LMS.DK/ANSOEG22

Vi kiggede forbi den rødglødende skolekoncert-turné, da Asbjørn gæstede Mølleskolen i sin tidligere hjemby, Ry i Østjylland. Da trommeslageren talte ind til første nummer, var klokken kun lige over frokost. Alligevel opstod der hurtigt klubstemning i salen, hvor de tre musikere og publikum fandt hinanden i fællessang, dans og spontane Q&As.


“Hvor gammel er du?”, “Hvor bor du?”, “Hvor mange views har du på Youtube?”, “Er du til fyre?”, “Hvordan skriver man et hit?”

Spørgsmålene var mange, og Asbjørn svarede beredvilligt og ærligt både under og efter koncerten. Det er nemlig en del af konceptet. At byde eleverne aktivt ind i sangenes fortællinger og dermed en flig af Asbjørns liv.

“Jeg vil gerne vise, at der i dag er mere frihed end nogensinde til at være sig selv – også med hensyn til køn og seksualitet. Man har lov til at bare at være et menneske og mixe maskuline og feminine sider, som man vil. Jeg kan heldigvis mærke, at de unge finder det mere naturligt at føre den samtale end for 15 år siden, da jeg selv var 15 år og følte mig fejlplaceret allevegne. Og der ligger kernen i, hvorfor jeg spiller skolekoncerter. Jeg vil gerne være den budbringer, som jeg selv manglede dengang,” forklarer Asbjørn.

Fælles oplevelser styrker relationerne

De catchy popsange blev leveret med maksimal loudness via håndspillede trommer, samplepads og backtracks. En masse engelske betegnelser for elementer i den moderne musikmaskinpark. Der blev dog også plads til ægte, gammeldags lejrbålsstemning, da Asbjørn satte sig ned med en guitar og bad publikum sætte sig rundt om ham.

Koncertens gode vibrationer blev bemærket i lærergruppen. Stinne Nørregaard, som er musiklærer på Mølleskolen, er imponeret:

“Asbjørn bliver jo bare ved og ved, indtil han har alle med. Han er dygtig, vildt ihærdig og vildt modig. Det smitter af på publikum, som koncerten igennem tør mere og mere. For eksempel at danse og synge,” siger hun og uddyber:

“Det er et skønt system. Gode undervisningsmaterialer og koncerter af høj klasse. Vi ser så godt som hver gang en flok børn, som til at begynde med er lidt forbeholdne og sidder med armene over kors – men som langsomt bløder op for til sidst at stå midt i en kæmpe oplevelse sammen med deres kammerater. En oplevelse, der flytter grænser for den enkelte – men som også udvikler relationerne i fællesskabet,” forklarer Stinne Nørregaard.

Kultur er dannelse og trivsel

Direktør Gitte Abildtrup hos Levende Musik i Skolen glæder sig over, at koncertordningen formår at ramme plet med Asbjørn-koncerten på Mølleskolen:

“Alle de produktioner, som Levende Musik i Skolen sender ud, er skræddersyet til målgruppen. Asbjørns koncert giver både en stor musikalsk oplevelse og et ekstra lag af læring, fortælling, udveksling af erfaringer og personlig kontakt. Vores mål er, at de professionelle kunstoplevelser er med til at danne samt skabe bedre sammenhold og trivsel hos eleverne og inspirere dem til på egen hånd at blive opsøgende kulturbrugere. Ja, eller måske endda selv prøve kræfter med en kunstart som musik, dans eller teater,” siger Gitte Abildtrup fra Levende Musik i Skolen.

Efter de tre koncerter på Mølleskolen pakkede Asbjørn, bandet og lydmanden sammen i en fart, mens de snakkede om de næste skolekoncerter. Og der er nok at snakke om, for turplanen rummer i alt hele 27 skolekoncerter fordelt over septembers resterende dage.

“Jeg glæder mig, for det er simpelthen så givende at spille skolekoncerter. Jeg kan mærke, at vi rykker noget og sætter gang i en masse identitetsmæssige overvejelser hos eleverne. Vi ser dem udvikle sig som personer i løbet af 45 minutters koncert. Det er fantastisk,” konkluderer Asbjørn.

VIL DU OGSÅ SPILLE SKOLEKONCERTER? SØG INDEN 15. OKTOBER KL. 12. LÆS MERE PÅ WWW.LMS.DK/ANSOEG22