21. februar 2023

Musikkataloget for sæson 23/24 er klar

Efter en omfattende ansøgnings- og udvælgelsesproces i løbet af efteråret 2022, kan LMS nu endelig løfte sløret for, hvilke musikere der efter sommerferien sendes på turné.

Hos Levende Musik i Skolen er diversitet et nøgleord, og det betyder – blandt andet – at der hvert eneste år skal skiftes ud blandt de mange koncertproduktioner, som indgår i skolekoncert-ordningen. I efteråret 2022 mødtes de seks medlemmer af LMS’ eksterne fagudvalg således for at gennemgå de nye ansøgninger og udvælge, hvilke musikgrupper der i det kommende skoleår bliver en del af kataloget.

Med over 473 ansøgere til sæsonen 23/24 var det dog ikke nogen nem opgave for årets fagudvalg:

“Det er vanvittigt svært at vælge mellem ansøgerne, når vi sidder og kun kan slippe en brøkdel af alle de tilbud, vi får, gennem nåleøjet,” siger Lars Søgaard, der er cand.phil i musik og har siddet med i fagudvalget de seneste tre år.

Lars Søgaard understreger dog, at de mange ansøgninger også er med til at højne katalogets endelige kvalitet.

“Fordi der er så mange, som søger, kan vi virkelig gå efter det, som vil give de bedste skolekoncerter. Det er en rigtig god situation at være i for et fagudvalg,” siger Lars Søgaard.

Hvis du er nysgerrig på, hvilke musikgrupper der efter sommerferien skal spille skolekoncerter for LMS, kan du finde dem ved at trykke her og vælge “Sæson 23-24”.

Hvad er en god koncert?

Et andet medlem af fagudvalget er musiker og musiklærer Luca Sophia Krohn. Hun fortæller, at særligt ét punkt i år har fyldt meget for alle seks udvalgsmedlemmer.

“Vores fælles kriterie har helt klart været det kunstneriske niveau. Når det musikalske niveau er så højt, så kan vi springe fra kun at kigge på deres håndværk til også at kigge på deres kunstneriske formidling og evner,” siger Luca Sophia Krohn.

Lars Søgaard supplerer:

“Vi må naturligvis grave dybt i, hvad der er de vigtigste kriterier for os. Vi sidder for eksempel alle sammen og kigger efter, hvordan der kommunikeres til børnene og om der er god musikalsk formidling,” siger han.

Til trods for ovenstående er det dog ikke alt, som fagudvalgets medlemmer har været enige om. Luca Sophia Krohn understreger, at efterårets udvælgelsesrunde også gav anledning til mange interessante faglige diskussioner.

“Vi er seks forskellige mennesker, så det er selvfølgelig forskelligt, hvad vi har vægtet. Jeg har personligt selv prøvet at kigge efter og opfordre nogle dygtige kvinder på instrumenter til at søge. Det skyldes, at jeg tidligere oplevede, at der var relativt få kvinder på instrumenter, der søgte - og dermed også få, der blev valgt igennem,” siger Luca Sophia Krohn.

Nye ansigter og gamle kendinge

Som altid indgår der i sæson 23/24 både nye og gamle musikere i kataloget. Én af de musikgrupper, der efter sommerferien skal spille deres allerførste LMS-koncert, er indierock-gruppen Rigmor.

“Vi synes, det er mega fedt at skulle på LMS-turné, men det er også lidt nervepirrende, fordi vi er vant til at spille for et ældre publikum. Børn og unge er jo hudløst ærlige,” siger Sarah Wichmann, der er sanger og guitarist i Rigmor.

Gruppen har dog allerede forberedt sig lidt på den nye målgruppe ved at blive enige om, hvilket budskab de gerne vil byde ind med hos det unge publikum:

“Det bliver rigtigt fedt at kunne fortælle de her elever, at vi er ikke alle sammen er ens, eller skal være ens eller se ens ud. Det er noget, som nogle unge bruger mange år på at lære - og det er dét, vi prædiker,” siger Victor Sousa, bassist i Rigmor.

Rigmor, der foruden Sarah og Victor består af guitarist Oliver Stewart og trommeslager Lasse Lykke, ansøgte i 2022 om at blive en del af LMS, fordi de fik det anbefalet af en kollega.

“Vi fik anbefalet LMS af en, vi kender, der selv havde været med. Han syntes bare, at det var en kanonfed og unik oplevelse, man næsten kunne blive afhængig af,” fortæller trommeslager Lasse Lykke.

En anden gruppe, der næste år står på programmet for første gang, er Trio Biserka. Trioen består dog, med undtagelse af violinist Sonya Christie, af gamle kendinge hos LMS, nemlig Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt, der tidligere har været på LMS-turné med både Klezmerduo og Eastwind. Ligesom Rigmor, er Trio Biserka fulde af forventninger til den kommende sæson:

“Vi glæder os til at få lov til at sætte musik på Balkan-landene, som mange af børnene ikke kender i forvejen. Vi ved, at melodierne og de sjove, skæve rytmer virkelig appellerer til børn,” siger gruppemedlem Ann-Mai-Britt Fjord.

I løbet af en lang karriere som musiker har Ann-Mai-Britt Fjord beskæftiget sig med mange musikalske genrer og spillet for utallige publikummer. Alligevel oplever hun stadig at skolekoncerterne er givende og byder på ny indsigt.

“Børn reagerer umiddelbart. Du får respons lige med det samme. Vores opgave som musikere er på den ene side at være tro imod musikken og på den anden side at være klar til at respondere på børnene,” siger Ann-Mai-Britt Fjord og fortsætter:

“Jeg har været musiker i mange år, men noget af det, jeg har lært allermest af, er uden tvivl skolekoncerterne.”

Ny sæson byder på mangfoldighed og kvalitet

Ligesom musikgrupperne glæder sig, mener medlemmerne i fagudvalget også, at landets grundskoler godt kan glæde sig, til den nye sæson skydes i gang.

“Jeg ser virkelig frem til at høre skolernes reaktioner på vores grundige arbejde. Vi har lagt stor vægt på både mangfoldighed og musikalsk kvalitet i vores udvælgelse og det, håber jeg, kan mærkes,” siger Lars Søgaard.

Den samme forventningsglæde går igen hos fagudvalgs-kollegaen Luca Sophia Krohn.

“Vi glæder os til at sende et helt vildt stærkt program ud til eleverne. Vi har sammensat et musikkatalog med et højt kunstnerisk niveau, og det synes jeg godt, vi kan være stolte af,” siger Luca Sophia Krohn.



(foto: Erling Brodersen)