3. marts 2023

International musikkonkurrence åbner for nomineringer

Kender du – eller er du – en musiker, en musikgruppe eller et ensemble, der fortjener at blive hyldet for deres fængende koncert for børn og unge? Så er det nu, du skal til tasterne for at nominere dem til YAMawards 2023.

For fjortende gang er det nu blevet tid til at kåre de bedste, flotteste og mest kreative musikproduktioner målrettet børn og unge under 18 år. Den 10. november 2023 løber årets YAMawards af stablen, og fra nu af og helt indtil den 15. maj er der altså mulighed for at nominere dygtige musikere til en eller flere af de eftertragtede priser.

YAMawards står for The Young Audiences Music Awards og er – som navnet antyder – en international prisuddeling, der sætter fokus på musikere, som gør en ekstra indsats, når det kommer til at formidle musik til publikum bestående af børn og unge.

I år skal der findes YAM-vindere i følgende seks kategorier:

  • Bedste lille ensemble for unge publikum (pris: € 1000)
  • Bedste store ensemble for unge publikum (pris: € 1000)
  • Bedste opera for unge publikum (pris: € 1000)
  • Bedste skolekoncert (pris: € 1000)
  • Bedste deltagelsesprojekt med unge publikum (pris: € 1000)
  • Public Choice Award (pris: € 1000)

Mens de første fem kategorier alle er åbne for nomineringer og får hver sin vinder, udpeget af en fagkyndig jury, er den sidste kategori – Public Choice Awards – lidt anderledes.

Når årets nominerede til oktober offentliggøres på YAMawards' hjemmeside, er det nemlig op til offentligheden at stemme på deres favoritkandidat blandt de udvalgte. Den musiker, den gruppe eller det ensemble, der får flest stemmer inden prisuddelingen finder sted den 10. november 2023, vinder Public Choice Awards og kan altså i bedste tilfælde løbe afsted med mere end én af de i alt seks priser.

Nordiske kunstnere står stærkt på YAM-podiet

YAMawards er i høj grad en internationalt orienteret konkurrence, og i de tidligere år er der fundet vindere fra alle verdenshjørner – eksempelvis fra Sydafrika, Brasilien og Hong Kong. Alligevel kan der ikke være tvivl om, at også de nordiske lande har været stærkt repræsenteret på det funklende YAM-podie. Både norske og svenske grupper har flere gange vundet i forskellige kategorier, mens vi skal ti år tilbage for at finde en dansk vinder, nemlig prisen for Årets Produktion 2013, som gik til den danske trio “Body Rhythm Factory”.

Siden 2013 har konkurrencen kun vokset sig større, og sidste år opstod så en ny kategori, der i den grad vakte begejstring i LMS-kredse; nemlig prisen for Bedste Skolekoncert. Førstepladsen gik dog ikke i første omgang til en dansk skolekoncert-produktion, men derimod til en duo fra ét af vores nabolande mod nord. Vinderne blev de norske musikere Almir og Daniel, der vandt prisen for deres produktion “Tusind knapper og fire strenge”.

Om prisen for Bedste Skolekoncert i år skal med en LMS-gruppe hjem, finder vi ud af, når dette års YAMawards finder sted i Sao Paulo i Brazilien den 10. november. Kender du en eller flere musikere, der har fortjent at vinde en af de ovenstående kategorier, så skynd dig at nominere dem ved at trykke på linket HER (og ja - man må også gerne nominere sig selv)!

Vil du se optagelser af de produktioner, der tidligere har vundet YAMawards, så finder du dem ved at klikke her.

(Foto: Ole Jeppesen)