27. november 2023

Postyr er pitch perfect

I foråret modtog vokalensemblet Postyr en prestigefyldt amerikansk award for deres EP Footprints – nu er de igen på skoleturné.


Hverken basforstærker, keyboardstativ eller trommesæt skal slæbes med, når koncertgruppen Postyr i denne uge tager på turné for LMS til Tønder og Langeland Kommune. De fem musikere bruger nemlig alle det samme instrument: stemmen.

Tine Fris-Ronsfeld, der er én ud af fem sangere i Postyr, fortæller, at gruppen glæder sig meget til at skulle på skoleturné – nu for andet år i træk – og tør godt love, at eleverne har en helt unik koncertoplevelse i vente.

“Postyrs koncerter handler om to ting: På den ene side musikken i form af nye sange, nye stemmelyde og computereffekter – og på den anden side om måden, vi er sammen om musikken på: vores fællesskab, nærvær og håb,” siger Tine Fris-Ronsfeld.

Selvom skolekoncerterne udgør en mindre del af Postyrs samlede virke, fortæller Tine Fris-Ronsfeld, at det faktisk ofte er ved disse koncerter, at musikglæden kan føles allerstørst for de fem professionelle sangere:

“Vi giver alt, hvad vi har, uanset om vi står i koncerthusene i Kina, i en gammel kirke i Grønland, hos Sony på Manhattan eller i en gymnastiksal på Bornholm. Det er ikke altid de store steder, der giver de største oplevelser,” siger Tine Fris-Ronsfeld og fortsætter:

“En af de stærkeste koncertoplevelser, jeg har haft med Postyr, var faktisk på min gamle folkeskole på Mols. Da jeg kom hjem fra koncerten, satte jeg mig ned og skrev sangen "Home – We're In This Together", som siden har stået meget centralt i vores koncerter.”

Ultimativ a-cappella-prestigepris

At Postyr er et vokalensemble betyder kort og godt, at gruppen beskæftiger sig med den særlige musikalske stil a cappella, hvor alle lyde må og skal laves med stemmen.

A cappella har i løbet af det sidste årti gennemgået en musikalsk revolution og er gradvist blevet mere populært – blandt andet takket være sanger Deke Sharon, som har stået bag den populære filmserie Pitch Perfect samt en TV-konkurrence med samme navn. Deke Sharon har også stiftet a cappella organisationen CASA, som hvert år afholder det prestigefyldte award show CARA (Contemporary A Cappella Recording Awards).

Og netop en CARA blev Postyr altså de heldige vindere af i foråret 2023, da de snuppede prisen for “Bedste europæiske EP” for næsen af en lang række dygtige vokalensembler.

“Det har en kæmpestor betydning for os at få den anerkendelse af vores kunstneriske arbejde,” fortæller Tine Fris-Ronsfeld og fortsætter:

“Det, at CASA vælger vores EP Footprints, som Europas bedste, er en af de største anerkendelser, vi kan få indenfor vores felt. Det betyder noget for os personligt – og så betyder det også en hel del for os ift. at kunne søge fonde, tage på turnéer og booke koncerter i udlandet,” forklarer hun.

Postyr Press Pic 2 - 2023

Vokalensemblet Postyr. Fra venstre ses Andreas Bech, Sørine Bager, Kristoffer Thorning, Tine Fris-Ronsfeld og Anders Laugesen. Foto: Martin Baltser. 

Tour de Kina i sigte

Med en CARA og en lang række veloverståede koncerter i bagagen, har 2023 været et aldeles godt år for Postyr. Og heldigvis ser 2024 ud til at blive mindst lige så spændende:

“Det næste store projekt er, at vi skal på en stor koncertturné i Kina i april 2024. Vi glæder os til at skulle rejse rundt i det kæmpestore land og præsentere vores nye koncertproduktion for en masse mennesker. Senere på året skal vi så afsted til Tyskland – og så skal vi også forbi Aarhus Vocal Festival, som er Nordens største festival for rytmiske kor. Det bliver en fest!” fortæller Tine Fris-Ronsfeld.

På skolekoncertfronten er der ligeledes store ambitioner. Her håber gruppen, at de med stemmens og formidlingens kraft vil kunne fortsætte med at inspirere børn og unge til at turde drømme om en bedre fremtid:

“Musikken kan skabe et rum, hvor vi kan bruge vores fantasi til at forestille os fremtiden. Måske er der nogle af eleverne, der drømmer om at komme ud og se verden? Om at få gode venner? Om at vi sammen kan løse nogle af de problemer, vi ikke kan løse alene? Jeg håber, at børnene kan spejle sig i os og se, at det godt kan nytte noget at tro på sine drømme – også selvom man måske ikke lige nu kan se, hvordan man skal nå sit mål,” afslutter Tine Fris-Ronsfeld.