7. juni 2024

Forsmag på festivalen

I tvivl om, hvilke koncerter du skal se til LMS Showcase 2024? Få et eksklusivt kig ind til en indskolingskoncert med Ninnas Orkester.

Da døren går op onsdag morgen, sidder to musikere klar i gymnastiksalen. Med sagte klaver og bløde trommerytmer byder de børnene velkommen.

Først kommer 0. klasse. Skolens yngste elever går i en sirlig linje bag deres lærer, med hver deres sidemakker i hånden, blinkesko på fødderne og generte blikke rettet mod musikken. Da de efter et par minutter har placeret sig i en halvcirkel omkring scenen, er koncertens ældste publikummer som de sidste på vej gennem døren. Selvsikkert og larmende indtager 3. klasse rummet. Klaver og tromme drukner i de mange stemmer, og helt uforandrede af musikken finder de store elever sig til rette på det gullige linoleumsgulv.

Da halvcirklen omsider er fuldendt, rejser den ene musiker sig. Han præsenterer først sig selv som Gustav og derefter gruppen som Ninnas Orkester. Så rejser den anden musiker – koncertens komponist – Ninna Morsing sig op.

“Vores historie begynder med jorden, livet og solopgangen,” siger Ninna med dyb og tydelig stemme.

Så klimprer hun sagte på sin xylofon. Lidt højere. Og så lidt højere endnu. Børnene mærker med det samme den stigende intensitet. De smiler forsigtigt. Kigger søgende rundt for at se deres kammeraters reaktioner. Da Gustav tænder metronomen forrest på den lille scene, strækker flere små kroppe sig helt op på knæ for at se, hvor den mekaniske rytme kommer fra. Så svinger Gustav stroppen på sin elektriske bas over hovedet og spiller en groovy og fjollet rytme, der får børneflokken til at grine.

Med ét går branddøren bagerst i salen op.

Ind kommer den sidste – og hidtil manglende – halvdel af Ninnas Orkester. Med fuld blæs på saxofon og trækbasun spiller de to nytilkomne musikere samme melodi som Gustav og Ninna på scenen, mens de baner sig vej gennem børneflokken. Publikum jubler og klapper. En dreng i sort og gul fodboldtrøje, som for få minutter siden var en del af den ellers reserverede flok af 3. klasseselever, bryder ud i en energisk omgang luft-basun. Med begge arme flyvende foran sig og kinderne fulde af luft spejler han med store øjne den unge musiker med trækbasunen.

15 fantastiske oplevelser til showcase i efteråret

Når LMS Showcase løber af stablen d. 25. september i Kolding, er Ninnas Orkester én ud af i alt 15 optrædende musikgrupper, og showcasedagen byder på alt fra folkemusik og funk til klassisk og rock. Årets showcaseprogram er nemlig sammensat med et særligt blik for diversitet – noget, som fylder meget hos LMS såvel som i den samlede danske musikbranche lige nu.

“Vi ønsker at vise vores gæster, at musik er en divers størrelse. Derfor er vi også stolte af at kunne præsentere et musikalsk program, der indeholder mange forskellige musikalske strømninger, personligheder og værdier,” fortæller direktør for LMS, Gitte Abildtrup, blandt andet om årets line-up.

For Ninnas Orkester handler deres optræden på årets showcase især om at vise børnene, hvad instrumentalmusikken kan.

“Vores koncert om de fire elementer handler om at lære børnene at lytte til musik uden ord og få de samme billeder i hovedet, som hvis der havde været en sanger, der fortalte historien,” fortæller Nina Morsing og uddyber:

“Kort sagt vil vi gerne præsentere instrumentalmusikken på en spiselig måde. Vi glæder os meget til at vise, hvad vi kan – og vi håber, at børnene vil opdage, at musik er andet og mere end det, de er vant til.”

De fire elementer og en verden i brand

Tilbage ved koncerten har børnene og Ninnas Orkester sammen mødt og skabt musikalske versioner af jord og luft, og nu er turen kommet til ild, som bliver mødt med koncentration og alvorlige miner.

“Vi flygter fra bål og brand. Vi samles om branden i bålet. Og vi elsker gnisten i livet,” lyder det sagte fra Ninna Morsing bag xylofonen.

Hver en vejrtrækning kan høres i den store sal. Alle venter lydløst på at se, hvordan ilden vil optræde – og få minutter senere er kaosset totalt. En hurtig rytme, nærmest som en panisk hjertebanken, udgør musikkens nederste lag, mens saxofon og flygelhorn med fuld styrke fylder rummet med mørke og sporadiske hvæs.

“Flammer spiser, til der ikke er mere. Og særligt af knastørre blade,” råber Ninna.

Den unge musiker, der tidligere spillede trækbasun, er med ét transformeret til et ensomt blad. Med hænderne på hovedet og et vildt blik flygter han fra side til side i salen, mens han jagtes af de flammende blæseinstrumenter.

Og så. Bedst som alt håb er ude, høres den knipsende regn igen. En sky kommer for solen. Regnen siler. Og bladet er reddet.

“Tænk, at alting kan forandre sig så hurtigt i livet med de fire elementer,” siger Ninna.

Skal du med næste gang?

Har du lyst til med egne øjne at opleve, hvordan det ser ud, når instrumenter skaber ild, vand, jord og luft? Eller frister en af de øvrige musikalske showcaseoplevelser? Så skynd dig ind og tilmeld dig årets LMS Showcase HER.

Vi ses den. 25. september i Kolding!