8. september 2022

LMS sætter spot på kvinderne i den klassiske kompositionsmusik

Augustinus Fonden har netop bevilget 100.000 kroner til et nyt LMS-projekt ved navn “Kvindelige forbilleder i klassisk kompositionsmusik”. Urpremiere i foråret 2023.

Med ny fondsbevilling vil kompetencecentret Levende Musik i Skolen slå et slag for kvindelige, klassiske komponister og give danske skoleelever en autentisk, sanselig oplevelse med ny klassisk musik komponeret af den aktuelle danske komponist, Pernille Sejlund.

“Som nationalt kompetencecenter og musiklivets største udstillingsvindue i forhold til børn og unge, som jo både er kommende musikere og publikum, er vi meget bevidste om, at vi har et ansvar for at vise diversitet og mangfoldighed. Både i genrer, alder, køn, etnicitet osv. Det arbejder vi med på flere måder og er meget taknemmelige for nu at have fået midler til dette projekt, hvor vi kan formidle den hidtil ikke så kendte, men spændende historie om kvindelige komponister inden for den klassiske genre,” siger direktør for Levende Musik i Skolen, Gitte Abildtrup.

Det nye værk skal spilles på en skolekoncertturné og i bliver fulgt af et skræddersyet undervisningsmateriale, som dels skal forberede eleverne på den musikalske oplevelse, dels give dem inspiration til komposition og kendskab til kvindelige komponister.

“Vi glæder os meget til at rette spotlyset mod komponisterne. Normalt arbejder vi jo med formidlingen af værkerne, hvor livemusikken og musikerne er i fokus, så det er virkelig spændende for os at kunne kaste lys over det arbejde, der ligger i skabelsen af sådan et værk. Vi håber, at det måske kan inspirere både piger og drenge blandt publikum til at gribe instrument, pen og nodepapir,” lyder det fra Gitte Abildtrup.

Grønne klimatoner på vej

Komponist Pernille Sejlund er lykkelig over bevillingen og ser frem til at gå i gang med processen.

“Det er simpelthen så fedt. Det er et super godt projekt på så mange måder, og det er fantastisk, at det er blevet set og hørt i kraft af bevillingen. Værket er pt. i den meget tidlige skabelsesfase. Jeg har tidligere arbejdet en del med tematikken omkring klimaforandringer og bevidstgørelsen om at passe på vores natur og jord, og jeg har en fornemmelse af, at også dette værk vil blive præget af disse temaer. Besætningen er ikke helt på plads, så den vil jeg holde hemmelig lidt endnu,” lyder det fra en begejstret Pernille Sejlund.

At formidle ny musik til børn og unge og skabe bevidstgørelse omkring kreativitet er noget, der optager komponisten meget.

“Det ligger i perfekt forlængelse af hele dette samarbejdsprojekt, så det var helt oplagt for mig at sige ja, da LMS spurgte. Jeg havde faktisk gået rundt med lignende tanker omkring formidling af ny kompositionsmusik for børn og unge, så på en måde føltes det som om, at LMS blot ‘kom først’ med forespørgslen,” konkluderer Pernille Sejlund.

Efter planen er der urpremiere på kompositionen ultimo januar 2023.

FAKTA / Pernille Sejlund

Uddannet i komposition fra Den Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2011 og har modtaget flere priser, udmærkelser, stipendier og udtagelser for sine kompositioner, bl.a. Sonning Musikfonds Talentpris i 2014. Hendes musik er opført i hele verden, og udover sine skabende egenskaber brænder hun også for at dele ud af sin viden omkring den skabende del af faget, bl.a på Det Rytmiske Musikkonservatorium.

FAKTA / Levende Musik i Skolen

LMS, der i år har 30-års jubilæum, er nationalt kompetencecenter og afholder årligt 2500-3000 koncerter for skoleelever i hele landet. Udover skolekoncerter faciliterer LMS også familiekoncerter og koncerter i sundhedssektoren, ligesom kompetencecentret er med i Spil Dansk-udbuddet, står bag elev-tilbuddet KulturCrew og meget andet.

Læs mere på www.lms.dk

Augustinus Fonden