23. juni 2023

Verdensberømt kor åbner LMS Festival 2023

LMS løfter nu sløret for første indslag til åbningskoncerten på årets festival. Har du købt din billet?

Hvad kan 12 professionelle korsangere med et hav af internationale priser i bagagen lære af 100 2. klasses elever fra Holbæk? Rigtig meget, mener Jakob Skjoldborg, dirigent og 2. tenor i vokalensemblet Ars Nova Copenhagen – og det er heldigt, for når LMS Festival 2023 skal åbnes til efteråret, bliver det Ars Nova Copenhagen og et stort børnekor fra Bjergmarkskolen i Holbæk, der sammen skal give den allerførste koncert.

Ars Nova Copenhagen, der er et af verdens bedste vokalensembler, er sammen med LMS og en række andre aktører en del af Koncertløftet. Ensemblet har dermed allerede sunget mange skolekoncerter, men det at skulle optræde med et stort børnekor, er helt nyt for Ars Nova Copenhagen.

“Vi glæder os meget til at synge sammen med børnekoret, og vores mål er helt klart, at de skal have en sjov og god oplevelse. Vi vil gerne give dem muligheden for at lege med musikken, så de får fornemmelsen af, at alle kan synge,” siger Jakob Skjoldborg, der er dirigent og 2. tenor i Ars Nova Copenhagen.

Jakob Skjoldborg understreger dog også, at det i hans optik ikke kun bliver børnene, der kan få en lærerig og fantastisk musikalsk oplevelse ud af samarbejdet.

“Det er altid en fornøjelse at synge sammen med børn. Deres afslappede tilgang til musikken og deres sangglæde smitter virkelig af – også på os som professionelle musikere,” siger Jakob Skjoldborg og uddyber:

“For os professionelle, bliver sang jo indimellem “bare et arbejde”, fordi vi synger så meget. Derfor er det virkelig godt nogle gange at synge sammen med børn og blive mindet om, at vi også skal huske at have det sjovt og nyde det. Særligt fordi det altid bliver bedre koncerter, hvis vi har det sjovt undervejs.”

Om 2. klasserne på Bjergmarksskolen kan leve op til dén opgave vil vise sig til efteråret, når Ars Nova Copenhagen og børnene skal mødes til en øve-workshop. Musikunderviser og korleder fra Holbæk Kulturskole Therese Ankjær, der sammen med sin kollega Helle Nerup har undervist børnekoret gennem hele dette skoleår, er dog ikke i tvivl.

“I løbet af det år, børnene har modtaget korundervisning, er de gået fra at være en flok individuelle børn til at være ét samlet kor. Børnene er virkelig vokset med opgaven i – så jeg er sikker på, at de også kan løfte opgaven, når de skal synge med Ars Nova Copenhagen til åbningen,” fortæller Therese Ankjær.

Gaderåb, skuespil og ABC

Traditionen tro lægger LMS Festival fra land med en stor åbningskoncert fyldt med musikalske overraskelser både fra LMS’ eget kunstnerkatalog og lokale talenter. Indslaget med Ars Nova Copenhagen og børnekoret bliver en smuk forening af begge, og Jakob Skjoldborg fortæller, at ensemblet har et helt særligt værk i tankerne som første nummer til åbningen.

“Det nummer, vi selv skal synge selv, bliver Cries of London af Orlando Gibbons. Det er et britisk renæssancenummer, der er bygget op af en masse gaderåb fra Londons gader, som så er skrevet ned og bygget op som en mangestemmig sats,” siger Jakob Skjoldborg og fortsætter:

“Når vi optræder, bliver det med et element af skuespil, gaderåb på bedste cockney-engelsk og sangere, der kommer ud over scenekanten. Det bliver virkelig sjovt.”

Netop at have det sjovt, er også i fokus hos børnenes lokale korleder, der håber børnene får en god oplevelse.

“Jeg tror, det bedste ved åbningskoncerten bliver at se, hvor spændte alle børnene er, når de skal ud foran det store publikum. Det bliver sjovt – både for os og for børnene – at skulle optræde med sang i en større sammenhæng, end når de synger på skolen,” siger Therese Ankjær.

Kathrine Serner, der er teamleder ved Holbæk Kulturskole og har været med til at koordinere korforløbet med Bjergmarkskolen, deltager også til åbningen. Hun glæder sig især til at se, hvordan samspillet med Ars Nova Copenhagen sætter sit aftryk hos børnene både under og efter koncerten.

“Hos Kulturskolen er vi meget passionerede omkring at åbne dørene til musikkens verden for børnene, og det er jo netop et ekstraordinært tiltag som det her, der kan være med til at gøre det,” siger hun og uddyber:

“Jeg tror, koncerten vil åbne børnenes øjne for, at musik er mere end deres ene ugentlige musiktime. De får set, at sang og musik også kan være noget, man arbejder professionelt med og lever af.”

Vil du sikre dig plads til åbningen af LMS Festival 2023, så book din billet nu på lmsfestival.dk/tilmelding

LMS Festival 2023 afholdes i år d. 4. og 5. oktober i Holbæk, men festivalens åbning finder traditionen tro sted aftenen inden første festivaldag – i år tirsdag d. 3. oktober.