26. oktober 2022

YAMsession 2022 med dansk fingeraftryk

Den internationale konference og showcase for koncertoplevelser til børn og unge er netop blevet afholdt i Brügge i Belgien. Danmark var repræsenteret både på deltagerlisten og i musikprogrammet.

YAMsession er cremen af cremen på den internationale scene, hvis man arbejder med musikalske liveoplevelser til det unge publikum. Det er to dage med faglig inspiration, networking, aktuelle koncerter og relevante talks.

Sekretariatsmedarbejdere fra Levende Musik i Skolen tog aktivt del i det omfattende program, og direktør Gitte Abildtrup var på scenen i forbindelse med YAMawards – Young Audiences Music Awards. Her overrakte hun prisen i den helt nye kategori for Årets Bedste Skolekoncert – som i øvrigt smukt blev dedikeret til LMS’ mangeårige direktør og medstifter af YAM-samarbejdet, nu afdøde Ebbe Høyrup.

“Det var en stor ære at få lov at overrække netop denne pris, som jo ret beset er en hyldest til det arbejde, som bl.a. LMS udfører og har udført i nu 30 år. Vi er stolte af og glade for, at vores internationale kolleger har oprettet kategorien, for prisen er med til at skabe ekstra opmærksomhed omkring et vigtigt hjørne af børn og unges kulturliv. Det kan forhåbentlig betyde, at regulære skolekoncerter og skolekoncertmodellen kan få mere vind i sejlene til glæde for eleverne og blive yderligere udbredt udenfor Skandinavien,” siger Gitte Abildtrup.

I skolekoncert-kategorien var danske Ensemble Eiradís nomineret for deres flotte produktion ‘Klassisk’, men det blev dog i sidste ende Almir & Daniel fra Norge, som løb med prisen og de 1000 Euro. Til gengæld blev Ensemble Eiradís en ærefuld nummer to i kategorien Public Choice Award, hvor de var oppe mod endda meget folkerige nationer. Den ligeledes danske produktion Hjertelyd fik her en flot 3. plads.

LMS' koncert- og materialeproducent Jesper Gottlieb var kyndig facilitator, da et belgisk orkester undervejs i programmet fik re-produceret sin koncert. Resultatet var en regulær forvandling og et langt mere børne- og ungevenligt udtryk.

Sidst, men ikke mindst blev Danmark også energisk og underholdende repræsenteret ved den tidligere LMS-kunstner, Peter Stavrum, som leverede sit ‘Rythm & Comedy’-show for fulde gardiner til salens store tilfredshed.

Alt i alt var YAMsession 2022 en vellykket fejring og aktualisering af den indsats, som forskelligartede aktører rundt omkring i verden gør for deres nationale, unge publikum.