19. september 2023

Festivalkoncerter gør børnene klogere

Hvordan kan børn lære mere om både følelser og videnskab? Gennem musik, selvfølgelig!

Det er nu blevet tid til at præsentere de sidste to repræsentanter for Koncertløftet til årets LMS Festival: Esbjerg Ensemble og Randers Kammerorkester. De to repræsentanter, der, som navnene antyder, har base i Danmarks 5. og 6. største by, skal hver især give to koncerter under LMS Festival – og selvom de medbringer vidt forskellige produktioner, har ensemble og orkester alligevel et fælles mål for deres optrædener: At gøre børnene klogere!

Fra grineflip til skænderi

Gabriella Bergman er ensemblechef for Esbjerg Ensemble, som til LMS Festival 2023 medbringer deres populære produktion “Musik og følelser”. Om forestillingen fortæller Bergman følgende:

“Uden at sige for meget, kan jeg afsløre, at publikum kan glæde sig til at opleve hele det menneskelige følelsesregister. De får et godt grin – men de vil nok også blive både overraskede og bange,” siger Gabriella Bergman.

“Musik og følelser” er målrettet 3. - 5. årgang og bliver fremført af en blæserkvintet fra ensemblet. I et samspil mellem fløjte, klarinet, obo, fagot og horn udfoldes en følelsesladet historie, og undervejs skal børnene blandt andet hjælpe musikerne med at blive gode venner igen efter et skænderi. Gabriella Bergman fortæller, at forestillingens hovedformål netop er at lære børnene, at det er helt ok, at man som mennesker rummer både svære og gode følelser.

“Musik giver mulighed for at udtrykke sig og sætte ord på de følelser, man har inde i kroppen i stedet for, at de bliver klemt inde. Den klassiske musik er fuld af følelser, og for børn er den dermed et fantastisk redskab til at opdage verden på godt og ondt,” siger Gabriella Bergman og fortsætter:

“Jeg tror på, at når børnene møder noget trist eller uhyggeligt i et trygt rum – for eksempel til en koncert – så vil de også have nemmere ved at møde de samme følelser i den virkelige verden og bearbejde dem på en god måde.”

Hvordan virker violinen?
Hos Randers Kammerorkester er der ligeledes ambitioner om at lære publikum noget – her handler det bare ikke om følelser, men om fysik. Kammerorkestret, der medbringer hele 12 musikere og dermed er festivalens største orkester, skal optræde med produktionen “Musikkens videnskab”. Om dén siger orkesterchef David Riddell:

“Vi går bagom musikken og prøver at vise, hvordan instrumenterne laver lyd. Børnene kommer til at kunne se musikken, lige så vel som de kan høre den,” siger David Riddell og fortsætter:

“Eksempelvis viser vi på en skærm, hvordan enkelte toner fra forskellige instrumenter ser ud, og derudover kan børnene se videoer, der i slowmotion viser, hvordan en violinstreng vibrerer,” siger David Riddell.

For de børn, der skal opleve Randers Kammerorkester under LMS Festival, gælder det i øvrigt, at de kan se frem til en meget interaktiv oplevelse. Ifølge David Riddell vil forestillingen foregå som en workshop, hvor Riddell selv agerer fortæller og sørger for at aktivere og engagere børnene.

Koncertløftepartnere ser frem til festival

Spørger man Randers Kammerorkester, hvorfor de har valgt at prioritere turen fra Jylland til Holbæk, lyder svaret således:

“Musik er berigelse af børn og unge – så selvom vi ikke spiller skolekoncerter i andre kommuner end Randers, vil vi gerne støtte begivenheden,” siger orkesterchef David Riddell.

Også hos Esbjerg Ensemble tager de gerne turen til LMS Festival. Ensemblechef Gabriella Bergman fortæller, at de til festivalen – foruden deres egne koncerter – ser særligt frem til at mødes og sparre med andre af musiklivets aktører.

“Jeg synes, det er et dejligt tiltag, at alle mødes og giver ‘deres bud’ på en skolekoncert. På den måde kan vi jo blive inspireret af hinanden både formidlingsmæssigt og musikalsk – og få en masse spændende input med hjem,” siger Gabriella Bergman.

Hun fortæller desuden, at det glæder hende, at der i år vil være et særligt fokus på samarbejdet mellem skole, musikskole og musikinstitutioner til festivalens dialogmøde. Dette er nemlig noget, Esbjerg Ensemble ønsker at vægte endnu højere – også i deres arbejde som Koncertløftepartner.

“Jeg mener, at børn har krav på både at opleve skolekoncerter, at få ordentlig musikundervisning i skolen og at have adgang til en velfungerende musikskole. Det er et kredsløb, hvor vi har brug for hinanden, og det er en stor opgave – så Koncertløftet er uden tvivl en vigtig nøglebrik, hvis opgaven skal løses,” siger Gabriella Bergman.


Dialogmødet er en del af festivalens eftermiddagsprogram onsdag d. 4. oktober, og du kan læse meget mere om det ved at trykke her.