9. maj 2025

Fælles indsats sikrede magisk musikalsk møde

Mød Danmarks måske største KulturCrew på en af Danmarks største skoler, som prioriterer skolekoncerterne højt både før, under og efter.

Med godt 1300 elever og otte årlige skolekoncerter kræver det koordinering, forberedelse, en engageret kontaktlærer og et lige så engageret KulturCrew at få de musikalske oplevelser på Skødstrup Skole i Aarhus Kommune til at gå op i en højere enhed. Det er dog en indsats, skolen med glæde prioriterer, fordi det giver noget helt særligt.

“Helt generelt er vi store tilhængere af, at en skoledag er meget mere end bare at sidde i klasseværelset. Så det med at få en levende, musikalsk oplevelse fra professionelle musikere giver en masse liv og ikke mindst glæde,” siger skoleleder på Skødstrup Skole, Søren Skalkhøj Petersen.

KulturCrew klarer ærterne

Skolens koncertansvarlige lærer Lotte Steen Filtenborg og hendes 15-elever store KulturCrew lægger et stort arbejde i, at skolekoncerterne bliver en så god oplevelse for alle – både musikere og publikum – som muligt.

“Det er en stor oplevelse og cadeau for eleverne at blive valgt til KulturCrew. De får lov til at hjælpe rigtige, levende, professionelle musikere, se deres koncerter og snakke med dem mellem koncerterne. Og så lærer de helt sikkert at tage ansvar og blive mere åbne. For mig er det en selvfølge, at eleverne skal være med til det, der sker på skolen,” siger skolekoncert- og KulturCrew-ansvarlig på Skødstrup Skole, Lotte Steen Filtenborg.

I videoen herunder kan du se, hvordan Lotte Steen Filtenborg og hendes KulturCrew forbereder indskolingen på deres skolekoncert med Tikke Takke Trio, samt hvordan de arbejder før, under og efter skolekoncerten.

Også fra skoleledelsen er der opbakning til KulturCrewets arbejde med skolekoncerterne.

"Det er jo ikke kun dansk og matematik at gå i skole, her får eleverne i KulturCrewet en masse ekstra ting med sig gennem deres opgaver. Og når man ser KulturCrew-eleverne i aktion, bliver man jo bare begejstret – de vokser med opgaven,” siger skoleleder Søren Skalkhøj Petersen.

Læring både foran og bag scenen

Der er ingen tvivl om at KulturCrew-elev Merle Kjeldsen Dagø, der er en del af Skødstrup Skoles KulturCrew på fjerde år, er vokset med opgaven. For hende har der været masser af udvikling og læring i at være med i skolens KulturCrew.

“Jeg har lært at være mere åben og tale med folk, jeg ikke lige kender – før var jeg meget genert og turde ikke rigtig tale med andre. Jeg er også blevet bedre til at fremlægge i klassen,” siger Merle Kjeldsen Dagø, der går i 8. klasse.

Det er, når KulturCrew-eleverne skal præsentere musikerne for publikum inden koncerten går i gang, de får trænet deres færdigheder i at tale foran andre. Men det er ikke det eneste, de lærer.

“Inden jeg var med i KulturCrew, havde jeg jo kun prøvet at være publikum – nu lærer jeg, hvad der foregår omme bag scenen,” fortæller KulturCrew-elev Sara Ærø, der går i 5. klasse.

Det er også en af fordelene ved KulturCrew, som sanger og guitarist i LMS-bandet Tikke Takke Trio, Andreas Ugorskij, oplever.

“Det, at de store elever får mulighed for at få den her opgave, er med til at få musiklivet ned i øjenhøjde for dem. Der er jo så mange ting omkring musiklivet som, hvis man ikke møder det, er lidt mystiske. Så det med at få lov til at bære en guitar og sætte en forstærker op kan måske afmystificere musiklivet lidt,” siger musiker Andreas Ugorskij.

Både Lotte Steen Filtenborg, Søren Skalkhøj Petersen og KulturCrew-eleverne peger også på det ekstra ansvar, der følger med rollen som KulturCrew, som en stor læring for eleverne.

“Jeg har lært at hjælpe folk og tage mere ansvar på en anden måde, end jeg ellers ville,” siger KulturCrew-elev Jeppe Hyldborg Knudsen, der går i 8. klasse.

Du kan læse meget mere om KulturCrew her. Og hvis du vil opleve et KulturCrew i aktion, er der rig mulighed for det til LMS Festival 2025, hvor KulturCrew-eleverne fra Silkeborg Kommune er klar til at løse og løfte forskellige festival-opgaver.