29. april 2025

Forskere sætter skolekoncerter under lup

Hvordan påvirker professionelle skolekoncerter elevernes trivsel, dannelse og oplevelse af fællesskab? Tre spritnye forskningsartikler giver interessante svar.

Forskningsprojektet ‘Når musikken spiller’ kaster nu de første konkrete frugter af sig i form af tre videnskabelige artikler om professionelle skolekoncerters betydning for grundskoleelevers dannelse, trivsel og fællesskabsfølelse. Artiklerne er som følger:

– Mødet med det fremmede - Trivselspotentialer i elevers møde med skolekoncerter og professionelle kunstnere i folkeskolen (Thorsen, T., Boysen, M., Philipsen, H., & Blomgren, H.)

Artiklen undersøger, hvordan professionelle skolekoncerter kan styrke elevers trivsel ved at skabe levende møder med omverdenen – med afsæt i begreberne ‘dannelse’ og ‘resonans’.

– Childrens’ encounters with school concerts as vibrant and worlding matters and notions of wellbeing (Blomgren, H., Boysen, M. Thorsen, T. & Philipsen, H.)

Forskerne anskuer børns trivsel i mødet med skolekoncerter ud fra begrebet ‘flourishing’ – at blomstre. Det handler ikke kun om barnets individuelle trivsel, men om den, der opstår i samspil med mennesker og materialiteter i barnets omgivelser.

– Elevoplevelser af professionelle skolekoncerter - Et casestudy af ”Levende Musik i Skolen” (Philipsen, H., Blomgren, H., Boysen, M. & Thorsen, T.)
Denne artikel ser på elevernes oplevelse, forskellige undersøgelsesmetoder og betydningen af, at eleverne støttes før og efter koncerten, f.eks. i form af undervisningsmateriale.

Videns- og forskningsmedarbejder hos Levende Musik i Skolen, Dorthe Damgaard, har været LMS’ forbindelsesled til forskergruppen siden opstarten. Hun glæder sig over, at resultaterne inden længe kommer ud og gør gavn:

“Med disse tre artikler opnår vi en teoretisk forståelse og et sprog for, hvad en professionel skolekoncert er, og hvad den kan bidrage med. Udover at det for LMS er en naturligt spændende problemstilling, er det også et nødvendigt skridt at tage i et felt, der tidligere har haft stort fokus på børn og unge som udøvende. Denne forståelse og det tilhørende sprog tilfører faglig tyngde til LMS' arbejde,” påpeger Dorthe Damgaard og fortsætter:

“Det har været inspirerende at opleve forskernes store engagement og seriøsitet i arbejdet. Deres baggrund i forskellige institutioner og virkeligheder har løftet samarbejdet, fordi deres forskellige perspektiver har komplementeret hinanden.”

For det gode børneliv

‘Når musikken spiller’ er et partnerskab mellem Levende Musik i Skolen (LMS) og forskere fra Syddansk Universitet og Professionshøjskolen Absalon – i regi af Center for Grundskoleforskning samt VIA University College. Leder af Center for Grundskoleforskning, professor i uddannelsesvidenskab Nikolaj Elf, ser positivt og optimistisk på, at der nu endelig bliver forsket fokuseret på området:

“Dette er en vigtig dagsorden, fordi musik bør være en væsentlig del af alle menneskers tilværelse. Det skal starte i skolen, men desværre ved vi, at kvaliteten af musikundervisningen og mødet med musikken i det hele taget ikke altid er, som vi kunne ønske det. Det bør vi gøre noget ved, og det vil vi fra Center for Grundskoleforskning gerne bidrage til sammen med bl.a. LMS,” fastslår Nikolaj Elf og uddyber:

“Vi er gået ind i et samarbejde med Levende Musik i Skolen, fordi vi ikke på egen hånd kan skabe forandring. Vi har en større vision for Center for Grundskoleforskning, som handler om at arbejde med didaktik og skoleudvikling i et bæredygtigt perspektiv – med henblik på at skabe gode børne- og ungeliv. Vi mener virkelig, at LMS er en god partner til at undersøge og fremme de visioner, vi har for skolen overordnet.”

Opkvalificering til fælles gavn

Samarbejdet med forskergruppen blev igangsat i 2023 og markerer første fase i et længerevarende forskningsforløb. Projektet udspringer ifølge LMS-direktør Gitte Abildtrup af et mangeårigt ønske i LMS om at få mere kvalificeret viden om, hvordan mødet med professionel livemusik – kombineret med undervisningsmateriale – virker i praksis i skolens kontekst:

“Vi glæder os over, at vi via de tre forskningsartikler nu får mulighed for at blive endnu klogere både på vores aktuelle praksis – og på, hvordan vi hos Levende Musik i Skolen fremover kan arbejde endnu mere målrettet og effektivt med at sikre, at mødet med den levende musik bliver en integreret del af alle børns hverdag. Det handler om at skabe lige adgang til musikalske oplevelser, der styrker elevernes dannelse, trivsel og læring på tværs af samfundslag,” pointerer Gitte Abildtrup og fortsætter:

“Projektet ‘Når musikken spiller’ repræsenterer et vigtigt og konkret skridt i retning af at opkvalificere vores viden om, både hvad der egentlig sker, når skoleelever møder den professionelle musik helt tæt på – og den rolle, som skole​, lærere og undervisningsmateriale spiller for oplevelsen. Der skal derfor lyde en stor tak til forskergruppen, Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, til Augustinus Fonden for at støtte projektet – og til alle de musikere, skoler og kommuner, som hver dag er med til at få det til at ske,” siger Gitte Abildtrup.

Potentiel magi i skolen

Det langsigtede mål er at give skoler, undervisere og beslutningstagere et solidt vidensgrundlag for at forstå og arbejde med musikoplevelser som en integreret del af skolens dannelsesopgave. Der er nemlig potentiale for forunderlige, nærmest magiske oplevelser, mener medlem af forskergruppen, Henriette Blomgren, der er ph.d og lektor ved VIA University College:

“Eleverne er fuldt engagerede i koncerten og fungerer som medproducenter. De er aktive medskabere eller aktører, på samme måde som musikerne på scenen er det. De er ikke passive modtagere. De etablerer forbindelser, ikke kun til musikerne og musikken, men også til hinanden ude på gulvet. Dette skaber en fællesskabsfølelse, hvor de sammen er ‘ude ved musikken’ og undrer sig sammen i det, der sker,” forklarer Henriette Blomgren og afrunder:

“På den måde er hele oplevelsen som en stor centrifuge, hvor alle – både musikere, musik, instrumenter, scenen, rummet og eleverne – er medskabere. Vi skal skabe viden om, hvorfor lige præcis koncerter har en særlig værdi i forhold til børns væren i verden og deres trivsel i skolen.”

Forskningsartiklerne under ‘Når musikken spiller’-projektet rejser således vigtige spørgsmål for undervisningspraksis og kulturpolitik: Hvordan kan skoler understøtte meningsfulde kunstneriske møder for eleverne? Forskergruppe-medlem Thomas Thorsen, lektor ved Professionshøjskolen Absalon forklarer:

“Samspillet mellem koncertoplevelsen og elevernes normale hverdag med musik og musiklærer er uhyre relevant. Det er tydeligt, at koncerterne sætter nogle processer i gang – og i samspil med den normale undervisning kan det hjælpe eleverne med at møde musikalske universer og horisonter, de ikke havde set før – og give dem mulighed for at knytte an og arbejde videre med dem,” siger Thomas Thorsen og konkluderer:

“Spændet mellem at være modtagelige og selvvirksomme rummer dannelses- og trivselspotentialer. At møde noget, man resonerer med, og at se verden som stor og mangfoldig, skaber trivsel, og det vil vi gerne blive klogere på – hvordan vi kan udnytte det og integrere det i skolens hverdag.”

Vi skal videre!

Skriftlige evalueringer af skolekoncerterne udgør størstedelen af projektets datagrundlag. Der er tale om et omfattende materiale med tilbagemeldinger fra mere end 14.000 koncerter i perioden 2013 til 2023. Arbejdet er dog langt fra færdigt med udgivelsen af de tre forskningsartikler, konstaterer forskningsgruppens leder, docent ved Professionshøjskolen Absalon, Mikkel Snorre Boysen:

“Vi mangler mere viden om metoder – altså hvordan vi optimalt kan undersøge fænomenet omkring koncertoplevelser og deres betydning for skoleelever. Når vi står til en koncert og mærker, at der er en fælles oplevelse og fokus, hvordan forklarer vi så præcist det? Vi kan måle blodtryk, lave flere evalueringer eller samle kunstnernes oplevelser, men vi har stadig svært ved at finde nøglen til at forstå denne erfaring. Det er vigtigt at belyse yderligere, fordi vi tror på, at skolekoncerterne har stor betydning. Samtidig med de metodiske eksperimenter skal vi jo så høste løs og analysere de store mængder data, vi får ind,” understreger Mikkel Snorre Boysen.

Der er altså behov for både mere metodeudvikling og flere skolebesøg, hvis de foreløbige konklusioner skal kunne styrkes og generaliseres bredere. Det er også budskabet fra et andet medlem af forskergruppen, ph.d.og lektor Heidi Philipsen fra Syddansk Universitet:

“Det er svært at forske i, men vi skal gøre os umage. Hvad frigiver disse oplevelser i eleverne? Hvilken effekt kan det potentielt have på en skoledag, og kan det øge værdien af de andre aktiviteter, de deltager i? Det at blive mødt med andre krav og oplevelser, at bruge sig selv på en anden måde end at sidde og gætte, hvad læreren vil høre, kan have stor værdi for trivsel i skolen. Det er et område, der stadig halter meget. Måske kan vi her finde et redskab til at skabe lidt mere trivsel? Det håber jeg,” lyder det afslutningsvis fra Heidi Philipsen.

Fakta om ‘Når musikken spiller’

Forskningsprojektet ‘Når musikken spiller’ har til formål at samle, kortlægge og analysere viden om professionelle skolekoncerter og disses indvirken på elevers dannelse, trivsel og fællesskab. I foråret 2025 sendes tre forskningsartikler til udgivelse baseret på LMS’ evalueringer gennem ti år og et pilotprojekt fra efteråret 2023. Forskergruppen er bredt funderet fra Syddansk Universitet, VIA University College og Professionshøjskolen Absalon i regi af Center for Grundskoleforskning. Projektet er støttet af Augustinus Fonden.

Augustinus_Fonden_logo_gold_RGB_2024

Modtag vores nyhedsbrev

Angiv venligst en gyldig e-mailadresse