Fuld gang i de nordiske samarbejder
Både i forrige uge og i sidste uge var der fokus på nordiske samarbejder på LMS-kontoret, da turen både gik til Grønland og Esbjerg.
Lige nu arbejder LMS tæt sammen med musikere i Grønland og musikinstitutioner på tværs af Norden og de baltiske lande. Med nye projekter og deltagelse i internationale netværk, er fokus rettet mod at skabe stærke samarbejder.
Større indblik i, hvad der ligger bag musikken
I forrige uge var LMS-koncertproducent Sune Skuldbøl Vraa i Grønland i forbindelse med den grønlandske festival Arctic Sounds i Sisimiut. Katalysatoren for turen var, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet har bevilget penge til “Lyden af Grønland i dag”. Læs mere om det her.
I næste sæson har LMS glæden af at sende den grønlandske gruppe Sound Of The Damned på skolekoncertturné. Desuden har LMS udviklingsprojekter med den grønlandske rapper Josef Tarrak-Petrussen og den grønlandske trommedanser Nuka Alice Lund. Turen til Grønland og festivalen Arctic Sounds dannede rammen for møder mellem Sune Skuldbøl Vraa og musikerne.
“Turen til Grønland gav mig mulighed for både at arbejde med grupperne og, i virkeligheden lige så vigtigt, få nogle helt tætte møder og samtaler om, hvad der ligger bag deres musik,” siger Sune Skuldbøl Vraa og uddyber:
“Jeg er taget hjem med et større indblik i historien og ikke mindst de grønlandske kunstneres historie, og hvad der ligger bag deres musik. Jeg har mødt nogle mennesker, som virkelig har et budskab, de gerne vil dele. Nu handler det om at sætte en god ramme op, så det kan lade sig gøre at få formidlet deres musik og budskab i børnehøjde ude på skolerne.”
Det bæredygtige (folke)musikerliv
Også i Esbjerg var der torsdag d. 24. april anledning til nordisk samarbejde, da seniorkonsulent ved LMS, Jesper Gottlieb, deltog på den årlige NordTrad-konference for folkemusik-institutioner fra hele Norden og de baltiske lande. I år foregik det på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, hvor folkemusikstuderende, konservatoriestuderende, musikere og folkemusikorganisationer i samlet flok kastede sig ud i oplæg, debatter, workshops og masser af musik og dans i en lille uges tid. Jesper Gottlieb bidrog til årets tema om det bæredygtige musikerliv med en mini-talk om LMS’ skolekoncerter og som en del af panelet i den efterfølgende debat.
“Der var øvrige inspirerende oplæg og indspil fra blandt andet Gerda Hempel fra Fod på Gulv, folkedansinstruktør Henrik fra Stevns og Jakob Kragesand fra Tempi, og sammen med tilsvarende engagerede indspil fra konferencedeltagerne, gav det god inspiration til den videre jagt på det bæredygtige (folke)musikerliv i Norden,” siger Jesper Gottlieb.
Deltagelsen på konferencen falder således i god tråd med LMS’ fornyede fokus på et tættere samarbejde med søster-organisationer i Norden og Baltikum omkring erfaringsdeling og udvikling af nye formidlings-modeller.