KulturCrew har gearet op på ny
Efter en periode på lavt blus grundet corona er KulturCrew-konceptet nu ved at gøre comeback. Elever har derfor igen muligheden for at afprøve ægte kulturelt entreprenørskab og være med til at give kunst og kultur en hovedrolle i skolen.
KulturCrew er blevet til i samarbejde mellem Levende Musik i Skolen og Teatercentrum, og er et koncept, som arbejder med at sætte kunst og kultur i spil på skolerne ved at udstyre skoleelever med kompetencer til at planlægge og afvikle kulturarrangementer.
Efter et par magre sæsoner er KulturCrew nu endelig ved at være tilbage i fuldt vigør. Elever fra hele landet deltager for tiden i en række introduktionskurser og workshops, som klæder dem på til at spille en nøglerolle i skolernes kulturliv.
Helt aktuelt har Frederiksbjerg Skoles KulturCrew d. 7. november afviklet to ud-af-huset LMS-koncerter med AySay på Train i Aarhus. Tirsdag d. 15. november går det løs igen med KulturCrew-dag i Horsens Kommune – og endelig er det KulturCrew fra Skødstrup Skole, der står for afvikling af Børnerådets Årskonference i DGI-huset i Aarhus d. 16. november. Her vil et par KulturCrew-medlemmer blive interviewet om deres engagement i KulturCrew af dagens konferencier, Puk Elgaard.
“Sigtet med KulturCrew er at få eleverne til at tage ejerskab og få indflydelse og dermed understøtte kunsten og kulturen i at stå stærkere og spille en større rolle ude på skolerne. Vores erfaring viser, at resultatet og oplevelserne bliver bedst, når projekter og arrangementer er rodfæstet hos eleverne. Derfor går KulturCrew-konceptet ind og udvikler eleverne både som kultur-entreprenører og som mennesker. De lærer at samarbejde om at planlægge og afvikle et kulturarrangement i en gruppe, der også inkluderer voksne ‘kolleger’ i form af lærere, kunstnere, teknikere mv. Eleverne vokser ofte helt enormt og får redskaber, som kan bruges i mange andre sammenhænge livet igennem,” forklarer Gitte Abildtrup, direktør i Levende Musik i Skolen.
Praksisfaglighed af bedste skuffe
KulturCrew-elever får redskaber, der gør dem i stand til at påtage sig ansvar og søge indflydelse i forbindelse med planlægning og afvikling af skolekoncerter, teaterstykker, danseforestillinger m.m. De lærer at tage sig af alt fra planlægning jf. skolens årshjul, booking og aftaler – over PR og klargøring af scene og backstageområde – til selve afviklingen med modtagelse af kunstnere og værtsfunktion fra scenen.
De skoler, som har KulturCrew, abonnerer i forvejen på LMS Skolekoncerter eller er del af Teatercentrums Aprilfestival. For at sikre KulturCrew udvikling og kompetencer anbefaler Levende Musik i Skolen og TeaterCentrum, at kommunerne afholder årlige kursusdage med relevant indhold. Og det er netop, hvad den kommende tid byder på i flere kommuner.
“Kursusdagene skærper elevernes kompetencer og styrker holdånden. Indholdet er fællesaktiviteter og forskellige workshops, hvor én f.eks. kan handle om præsentationsteknik. Her kan en fagperson undervise eleverne i at føle sig hjemme på en scene, tale højt og tydeligt og tage salen med storm. En anden workshop kunne omhandle PR-aktiviteter og helt konkret lære eleverne at lave pressemeddelelser, plakater og flyers. Summen af kardemommen er, at der afvikles workshops, som skaber værdi for eleverne, og at holdet lærer og mærker på egen krop, at de sammen kan spille en væsentlig rolle i et ‘rigtigt kulturarangement’. Det er ikke en teoretisk skoleopgave, men et virkeligt arrangement, som de er en del af - simpelthen indbegrebet af praksisfaglighed, som jo er et af grundskolens indsatsområder,” siger Mads Mølbach Johan, KulturCrew-projektmedarbejder.
Interesserede kommuner kan kontakte Levende Musik i Skolen eller Teatercentrum og høre mere om opstart af KulturCrew.
Læs mere: www.kulturcrew.dk