LMS-musikere hædres med folkemusikpris
Den Danske Folkemusikpris 2025 går til to erfarne musikere, der i årevis har bragt folkemusikken ud til børn og unge gennem LMS’ skolekoncerter.
Christine Dueholm og Perry Stenbäck har delt både livet og musikken i næsten 30 år. Folkemusikken er et samlingspunkt i deres ægteskab, arbejdsliv og familieliv, både når livet er en fest, og når tragedien rammer. Nu hyldes de med Den Danske Folkemusikpris, som uddeles af Skagen Festival i samarbejde med Spar Nord Skagen, en hæder der betyder meget for parret.
“Vi vil musikken sammen, og vi integrerer det i vores livsstil. Vores ægteskab, vores familieliv, alting, har været bygget op omkring den her musikerlivsstil. Det får os til at stå endnu stærkere, at vi får prisen sammen – den giver virkelig et skulderklap til hele grundpillen i vores musikerliv og vores ægteskab,” siger Christine Dueholm.
De har sammen deres to fælles bands Perry Stenbäck & Dekadans, der spiller moderne viser på svensk og BRAGR, der spiller skandinavisk folkemusik. Derudover har de mange projekter hver for sig.
(Perry Stenbäck med Nyckelharpa og Christine Dueholm med trommer. Foto: Rikke Tjørring)
Vækker musikalsk begejstring hos børn
Som skolekoncertmusikere har Christine Dueholm og Perry Stenbäck gennem flere år vækket børns nysgerrighed for folkemusikken i forskellige konstellationer. Aktuelt turnerer de med deres band BRAGR, hvor de sammen med Kristian Bisgaard og Jesper Frost spiller traditionel og ny nordisk folkemusik.
“Den der følelse af at vække begejstringen for musik hos børnene er bare så skøn, og vi føler et kæmpe ansvar for at give dem en god oplevelse, for det kan jo komme til at påvirke dem resten af livet, hvis det er noget, der virkelig rammer dem,” siger Christine Dueholm.
Særligt en bestemt LMS koncertoplevelse står stærkt hos Christine Dueholm, nemlig da de sidste år spillede deres skandinaviske folkemusik for børnene på udrejsecenteret Avnstrup og modtagecenteret Sandholm.
“Det var jo helt vildt stærkt. Det var uden ord, men musikkens sprog er jo universelt. Vi kunne se, at for nogle af børnene og de unge, vi spillede for, ramte musikken nogle refleksioner i deres egen folkemusik-tradition. Vi kunne simpelthen mærke, at det blev genkendeligt for dem på en eller anden måde, fordi det er nogle urmelodier og -rytmer. Den der dybe, dybe ting, som folkemusikken kan, det vil jeg virkelig gerne give videre til alle børn og unge,” siger Christine Dueholm.
Musikken som helende kraft
Hvor meget musikken betyder i ægteparrets liv blev pludselig meget tydeligt, da de for lidt over fire år siden mistede deres 17-årige søn Simon i en tragisk trafikulykke.
“Det har jo været en tragedie, der har væltet os fuldstændig. Jeg tror, at grunden til, at vi overhovedet stadigvæk kan spille og være i livet og egentlig have et godt liv, det er simpelthen fordi, vi har musikken. Og fordi vi har den sammen – også med vores ældste søn Robert. Når man skal bære den store sorg med sig, bliver musikken en modvægt, et sted hvor det er dejligt at være,” siger Christine Dueholm.
Musikken har været en måde at bearbejde sorgen på for hele familien – en terapi, der har givet plads til både savn og kærlighed. Efter familien mistede Simon i november 2020 begyndte Christine Dueholm selv at skrive musik, og til efteråret udkommer hun med ni sange til deres afdøde søn.
“I musikken kan vi både være sammen om de svære følelser, og vi kan hylde Simon. Og det er jo det, folkemusikken især kan, den kan rumme hele følelsesspektret fra boblende livsglæde, humor og danselyst til de meget vemodige melodier,” siger Christine Dueholm.
Musikken er en ild
For det musikalske ægtepar er der ingen stilstand. De bliver ved med at udvikle sig musikalsk, inspirere hinanden og tage nye skridt. Senest har Christine Dueholm været på et seks ugers sangkursus i Sverige, hvor Perry Stenbäck kommer fra.
Men inspirationen kommer ikke kun fra hinanden. Også deres ældste søn og svigerdatter, der begge er startet på Det Jyske Musikkonservatorium, bringer ny musikalsk energi ind i familien. Sammen har de fire endda et familieband, hvor generationerne mødes i musikken.
“Det er en ild. Det er en passion. Jo mere vi spiller, jo større bliver det på en eller anden måde. Det er jo uendeligt,” siger Christine Dueholm.
Udover at spille musik arbejder Christine Dueholm også med musikken i en pædagogisk kontekst, hvor hun laver teambuilding, kurser og workshops, efteruddannelse for musiklærere og huskunstnerforløb på skoler. Du kan til LMS Festival 2025 deltage i en stompworkshop med Christine Dueholm som del af eftermiddagsprogrammet tirsdag d. 23. september.
(Bannerfotos: Signe Find Larsen)