13. december 2024

Ny omgang SOLO for sårbare

Sanger og sangskriver Ida Wenøe er lige nu i færd med at afrunde sin SOLO-tur rundt til en række af landets behandlings- og specialskoler.

SOLO-koncerterne er et tryghedsskabende koncertformat, der favner mindre grupper elever ad gangen og bringer den levende koncertmagi ud til sårbare børn og unge. For anden gang har en LMS-kunstner været på spil – nemlig den DMA Folk-prisbelønnede singer/songwriter, Ida Wenøe. Et fortræffeligt match, viser evalueringer fra lærere og skoleledere:

“Ida spillede en smuk koncert, der fangede eleverne rigtig godt.” – “Det var en nærværende og stemningsfuld koncert, og Ida var god til at være i øjenhøjde med vores elever.” – “Undervisningsmaterialet fungerede fint og er blevet brugt i varierende omfang – godt at der er mulighed for forberedelse.”

Ida Wenøe er glad for de rosende ord og har også selv oplevet turnéen som givende og positiv for alle parter:

“Det er fedt at være med til. Formatet er så intimt, at det er muligt at rumme alle og alles følelser. Der er plads til, at publikum virkelig kan tage oplevelsen ind på deres præmisser – men også til, at jeg kan tage min oplevelse ind og ‘fornemme rummet’. På den måde er det blevet nogle intense og rørende koncerter,” forklarer Ida Wenøe.

“Jeg har virkelig kunnet mærke, at de unge lyttede og fandt en plads i oplevelsen, hvor de kunne slappe af. Jeg var blevet forberedt på, at nogle måske ville have brug for at forlade koncerten undervejs, men det er kun sket i ganske få tilfælde. De unges spørgsmål til mig har været gode og nysgerrige, og mange har også opsøgt mig bagefter for at høre mere om sangene eller livet som musiker,” uddyber Ida Wenøe.

Lige adgang for alle

SOLO, Sammen Om Live Oplevelsen, er udviklet af ROSA og siden videreudviklet af Levende Musik i Skolen ud fra visionen om, at alle grundskoleelever skal have adgang til kunsten – og derfor mindst én gang årligt møde den professionelle livemusik i form af skolekoncerter. SOLO er her rettet mod udskolingselever på behandlings- og specialskoler for at tilgodese denne særlige gruppe unges behov.

Og det lykkedes til fulde ved Ida Wenøes koncert, mener Martin Foss Jørundsson, faglig leder for Gruppeordning for elever med autisme og ADHD, Glostrup Kommune:

“Vi fik en virkelig smuk musikalsk oplevelse. Det overraskede mig, at vores elever i så høj grad formåede at være i en musik, der taler så meget til følelserne, som Ida Wenøes musik gør. Eleverne fortalte efterfølgende, at de oplevede en øget indre ro ved at lytte til musikken, og at de følte sig trygge ved et setup, hvor man kunne synge og knipse med, hvis man havde lyst. Der blev intet tidspunkt lagt pres på eleverne. De var velkomne til at være til stede på den måde, de magtede,” forklarer Martin Foss Jørundsson og fortsætter:

“I vores elevgruppe er det ikke alle, der har prøvet at være til koncert før, men her oplevede de faktisk en succes som koncertgængere. De var i rummet sammen med de andre, de lyttede, de sang, de fik en oplevelse af normalitet, som er meget eftertragtet hos dem. De har tidligere slået sig hårdt på skolesystemet, men her fik de en særdeles positiv oplevelse med hjem fra skole,” siger Martin Foss Jørundsson.

Ida W

Forbilledlige tekster

Ida Wenøe, der har adskillige skolekoncerter bag sig med bl.a. strygergruppen Who Killed Bambi, har sat stor pris på at få lov at lære SOLO-publikummet at kende ved de knap 20 intim-koncerter. Hun gør meget ud af at møde eleverne i øjenhøjde, når hun deler sine billedrige fortællinger om alt det, der gemmer sig under overfladen.

“Jeg skriver og synger meget med udgangspunkt i mine følelser og bruger min kreativitet til at bearbejde forskellige tanker og oplevelser. Det har de unge været rigtig gode til at tage imod. Jeg håber derfor, at jeg måske kan inspirere nogle af dem til at bearbejde deres følelser konstruktivt og måske også bruge dem kreativt. Jeg har nemlig også fortalt dem, at jeg i bund og grund er ret introvert, men at man – som de kan se – godt kan lykkes med at bryde ud af osteklokken og kommunikere med omverdenen," pointerer Ida Wenøe.

Martin Foss Jørundsson fra Glostrup Kommune supplerer:

“Mange af vores elever har styrker inden for det musiske område, men det kan være svært at lave musikhold på specialtilbudsområdet med små klasser og så videre. Gennem SOLO-konceptet bliver de introduceret til musik og til en musiker i en tryg og rolig sammenhæng. Jeg er sikker på, at det har inspireret nogle af dem til at opsøge musikken senere, lytte mere og måske selv spille. Det er en inspiration, som jeg også gerne ser delt med andre klasser end som her blot udskolingen. Det vil vi prioritere at finde økonomi til,” konkluderer Martin Foss Jørundsson.

Nænsomhed i Nyborg

På Nyborg Heldagsskole var i alt 30 elever til koncert med Ida Wenøe. Børn, der generelt har haft en svær opvækst og skolegang og har oplevet at være emotionelt pressede med lavt selvværd og usikkerhed. Viceskoleleder David Wulf-Andersen beretter:

“Ida er en dygtig guitarist og sanger, og man er ikke er i tvivl om, at der ligger en dybere mening bag – nemlig et ønske om at møde og dele. Hun udstrålede både ro og følsomhed og kædede fint sine egne følelser og usikkerheder sammen med sin musik. Hun formidlede åbent og nænsomt sin oplevelse af at kunne udtrykke og dele sine følelser gennem tekster og musik – både under koncerten og ved den fælles snak efterfølgende,” forklarer David Wulf-Andersen og nuancerer:

“Vores børn var optagede og interesserede og stillede mange spørgsmål til Ida efter koncerten. Hun var rigtig god, anerkendende og tålmodig i sin samtale med børnene. Flere af eleverne spiller selv musik og gik fra mødet med en tro på, at man ikke behøver at være professionel musiker for at kunne bruge musikken til at udtrykke vigtige følelser,” lyder det fra viceskolelederen.

Før – under – efter koncerten

Det medfølgende, forberedende info- og undervisningsmateriale klæder de unge på, så de dels lærer Ida lidt at kende på forhånd gennem en videopræsentation, dels forberedes på både tematikker i musikken og elementer af koncerten. Desuden inviteres de unge til at synge med på en af de sange, som Ida vil synge under koncerten. Se herunder:

En anden del af materialet tilbyder et kort og enkelt videobaseret forløb, hvor de unge, sammen med Ida, blandt andet har mulighed for at øve sig i sangskrivning gennem metoden ‘flow-writing’. Se undervisningsvideo her:

Ida Wenøe drager på vintertour i januar-februar 2025, og senere på året står den på omfattende turnévirksomhed i England. Men skulle muligheden byde sig, er hun klar på flere SOLO-koncerter i LMS/ROSA-regi:

“Det er jeg bestemt. Det er en skøn måde at turnere på, og jeg har virkelig fået blod på tanden omkring at give intimkoncerter for sårbare unge. Så ja – det ville jeg absolut elske!”

FAKTA OM SOLO

Musik skal være for alle. Derfor har genreorganisationen for rock, pop og beslægtede genrer ROSA søsat projektet SOLO med målsætningen om at udvikle koncertformater rettet mod sårbare unge i alderen 15-30 år. En målgruppe, som ikke føler sig tilpas i musikkens typiske live-rammer, men som gerne vil opleve en koncert i et lille, overskueligt fællesskab.

Levende Musik i Skolen indgår i SOLO-projektet ved at udbyde intimkoncerter med udvalgte solister til særligt sårbare udskolingselever i grundskolen, typisk på special- og behandlingsskoler.

Alle SOLO-musikere er særligt udvalgte af et musikalsk fagudvalg, og koncerterne er udviklet i samarbejde med en række kulturinstitutioner og organisationer, der arbejder direkte med unge og trivsel.