25. juni 2020

Musikalsk lyspunkt i coronapræget skoledag

31 coronavenlige friluftskoncerter er nu afholdt med stor succes og positive tilbagemeldinger fra både musikere og skoler.


Knap 400 LMS Skolekoncerter for godt 40.000 børn blev ramt, da coronaen i marts lukkede landet ned. Heldigvis kunne langt de fleste koncerter uden problemer flyttes til efteråret, men netop i en tid, hvor restriktioner og afstand satte dagsorden, blev det tydeligt, at fællesoplevelser og musik var en nødvendighed.

Derfor kæmpede LMS og musikerne for at finde veje ud til børnene med et frisk pust af kultur, sjov og fællesskab. Heldigvis var en række skoler også med på idéen, og i juni er det derfor lykkes LMS at afholde 31 udendørs skolekoncerter rundt om i landet.


Tiltrængt kulturindspark

“Vi trænger virkelig til at have noget at se frem til i denne tid, hvor så meget er sat på pause. Alle børnene blev smadderglade, da jeg fortalte dem, vi skal have koncert snart,” fortalte Katrine Colding Pedersen fra Skovvejens Skole afd. Jyderup Skole, forud for deres koncert med blæserkvintetten Royal Danish Brass.


Og ud fra tilbagemeldingerne ser det ud til, at koncerterne virkelig blev det åndehul, skolerne havde ønsket.


"Det var en fantastisk og stemningsfuld koncert. Alt gik op i en højere enhed med fantastisk vejr, fantastiske musikere og fantastisk stemning. Det gav et dejligt afbræk i den hverdag, der har været siden vi vendte tilbage 20. april – bare det at se nogen udefra gør altså noget godt," fortalte Malene K. Hansen, viceskoleleder på Nysted Skole i Guldborgsund Kommune efter deres koncert 10. juni.


På Bjergmarkskolen i Holbæk havde de ligesom på Nysted Skole besøg af trioen MunchHausen, og her blev kombinationen af musik og frisk luft i den grad nydt.

"Det var en super god oplevelse at få koncerten udendørs. Det vil vi gerne gøre igen. Mange andre elever på skolen stoppede op og fik lidt af oplevelsen, og det var dejligt, at koncerten på den måde var meget synlig for hele skolen," sagde lærer Mette Vibæk efterfølgende.


Ligesom skolerne nød blæserkvintetten Royal Danish Brass også de udendørs koncerter både på sportsplads og i skolegårde:

"Det var en virkelig god oplevelse, at spille for de glade børn i det dejlige sommervejr."


Opsparet energi endelig i brug

Hos kollegerne fra trioen MunchHausen var forventningerne i top forud for turnéen.


“Vi har virkelig savnet at spille for børn, og vi har sparet så meget energi op i de sidste tremåneder, så skolerne kan godt forberede sig på at blive blæst helt omkuld!“ advarede percussionist Tira Skamby fra MunchHausen på forhånd skolerne.


Efter koncerterne måtte MunchHausen konstatere, at det ikke kun var skolerne, der blev blæst bagover. De tre musikere fik selv en stor oplevelse ud af de ændrede rammer, og ser tilbage på corona-koncerterne med stor glæde.


"Vi havde set frem til at fejre Baron von Münchhausens 300-års-fødselsdag sammen med 3.000 danske børn i marts, så at det lykkedes her i juni i det fri, var en fantastisk følelse. Der har været enormt stor opbakning ude på skolerne og vi kan mærke, at koncerterne udfylder et stort behov for at være sammen om fælles kulturoplevelser. Vi har også oplevet at udskolingselever har fulgt med, selvom de ikke er koncertens primære målgruppe – men når man spiller midt i skolegården kan de ikke undgå at bemærke, at “der sker noget” på skolen. På den måde har koncerterne faktisk haft et større fokus og skabt værdi på tværs af årgangene,” siger gruppens komponist Mathias Madsen Munch.


Skolegårdskoncerter måske kommet for at blive?

"Et af vores stille, sanselige numre hedder "Lytteren fra Libanon". Publikum oplever satsen med lukkede øjne – og nu hvor vi spiller udendørs sker der noget helt magisk, når nummeret fader ud. Pludselig hører man vinden i træerne, fuglene der pipper, og ja, nærmest græsset der gror. Det er altså noget helt andet end rumklangen i en gymnastiksal," mener Mathias Madsen Munch og tilføjer:

"Vi vil fremover derfor have det som en permanent note til vores koncerter, at vi gerne vil spille uden for, såfremt det er tørvejr og plusgrader."


Levende Musik i Skolen glæder sig over de mange gode koncerter, og ser nu frem til et forhåbentlig mere normalt efterår, nu med nye, spændende erfaringer i bagagen.