25. november 2021

Sådan skærer man en professionel skolekoncert

Den prisvindende kammermusikduo Ventus har netop indledt sin første skolekoncert-turné for Levende Musik i Skolen og Smag for Klassisk. Se video, og oplev processen, som førte til koncertens endelige udformning.

Videre til video om produktionen


Forud for Ventus’ 12 koncerter i efteråret 2021 var duoen igennem en kreativ produktionsproces, hvor koncerten blev afprøvet foran et publikum bestående af elever fra 3. og 5. klasse og herefter evalueret og justeret. En god oplevelse for både musikere, LMS-koncertproducent og skoleelever.


“Vi er super glade for at være med i dette Smag for Klassisk-initiativ. Børn er et fantastisk publikum. Vi er lige engagerede, om vi spiller i en gymnastikhal i Tårnby eller Izumi Hall i Japan. Publikum skal have noget ud af det. De skal være glade, når de går herfra,” siger Louise Anine Mogensen, klarinettist i Ventus.


“Det er meget vigtigt. Samtidig føler vi, at vi gerne vil give noget af alt det, vi har lært i årenes løb, videre. Og hvis vi kan inspirere én eller to til at gå i samme retning som os - og dermed styrke fødekæden inden for den klassiske musik, så er vi rigtig glade,” uddyber fløjtenist Michaela Hansen.


Input fra både høj og lav

LMS’ koncertproducent, Sune Skuldbøl Vraa havde af LMS-initiativet Smag for Klassisk fået tildelt opgaven at klippe en hæl og hugge en tå her og der for at få koncertproduktionen til at passe til indskolingseleverne.


“Ventus og jeg samarbejder om at samle nogle af deres mange gode og lyriske idéer sammen til en helstøbt fortælling. De spiller fantastisk, og det skal vi have så mange til at opleve som overhovedet muligt,” forklarer Sune Skuldbøl Vraa.


En flok elever fra Nordregaardsskolen i Tårnby har også været med på råd og leveret værdifulde input om koncertens flow og indhold.


“Vi foreslog, at der skulle være mindre snak og mere musik - og at Ventus under tegnefilmen skulle stå på hver side af deres filmlærred i stedet for bagved det. Det gjorde de så,” siger Villads Sonne fra 5. klasse.


Ventus’ skolekoncerter er en del af LMS’ initiativ, Smag for Klassisk, som arbejder med at nytænke formidlingen af den klassiske musik til børn og unge.


Smag for Klassisk er støttet af Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden.