15. december 2021

Ekstra indsats giver hovedstadsområdet smag for klassisk

Efter problemer med at afsætte de klassiske skolekoncerter i hovedstadsområdet, har LMS og Smag for Klassisk sat ind med ekstra koncerter og evalueringer. Og indsatsen giver pote.


“Der er så mange lag i musikken, som den rytmiske musik ikke altid får så klart frem som den klassiske. Det er fedt at se, hvordan musikerne behersker deres instrumenter – ofte instrumenter, der er fremmede for børnene.”

Sådan lyder responsen fra en lærer på en af de skoler, som har været med i den ekstraordinære klassisk-musikalske indsats i hovedstadsområdet. Et tiltag, som blev skabt på basis af inputs fra LMS’ nordsjællandske områdekonsulenter, Ida Wettendorff og Anne Mette Tybjerg.

“Tilbagemeldinger fra et par af vores skoler lød på, at de fandt de klassiske skolekoncerter sværere tilgængelige, og at skolerne derfor ofte var mindre tilbøjelige til at booke de klassiske koncerter. Det var både vi og skolerne kede af, og derfor udviklede vi sammen med Smag for Klassisk en model, der involverede udvalgte gratis koncerter med efterfølgende evalueringer,” forklarer Anne Mette Tybjerg.

Smag for Klassisk er et initiativ under LMS, som netop skal fremme børnenes møde med den klassiske musik. Fremstødet har i november-december i alt omfattet 17 koncerter på fem skoler i Nivå, Ishøj, Humlebæk og Tikøb. De involverede kunstnere var Damkapellet, Ventus og Jacob Nielsen.

“Kunstnerne repræsenterer vidt forskellige afarter af klassisk musik, og deres optræden rummer mange forskellige elementer. Dette giver os mulighed for at vurdere, dels om nogle koncertelementer fungerer bedre end andre, dels om der kan være grundlag for at gennemføre justeringer i måden, som vi hos Levende Musik i Skolen og Smag for Klassisk producerer koncerter og undervisningsmateriale på,” siger Anne Mette Tybjerg.

Klassisk smukt

En af de deltagende skoler var Langebjergskolen i Humlebæk. Her har lærer Anders Askov efterfølgende evalueret tiltaget i stort set udelukkende positive vendinger.

“Det har været en succes på vores skole og lidt af en øjenåbner. Det var virkelig klassisk musik i børnehøjde med højt musikalsk niveau, god plads til reaktioner fra publikum og mange nysgerrige spørgsmål. Jeg vil især fremhæve den indbyggede historiefortælling og de visuelle greb såsom video og plakater,” siger Anders Askov, som i projektperioden havde besøg af to forskellige kunstnere.

“Begge koncerter rummede hver især magiske øjeblikke. Jacob Nielsen er jo en fantastisk pianist med på den ene side gode historier og musik til øret og på den anden side visuelle elementer til øjet. Generelt virkede det også stærkt, når de forskellige musikere viste instrumenterne frem og demonstrerede, hvad en professionel musiker formår,” pointerer Anders Askov.

Han kan med sikkerhed sige, at han målrettet vil booke klassiske koncerter fremadrettet.

“Helt klart, og jeg tror også, at mine kolleger vil være mere tilbøjelig til at takke ja til en klassisk koncert. Simpelthen fordi vi ved selvsyn har konstateret, at det er mindst lige så fængende som de rytmiske koncerter,” mener Anders Askov.

Citater fra evalueringerne

Andre lærere giver i deres evalueringer følgende skudsmål til koncerterne:

“Jeg synes, det er fedt at se en kunstner, som virkelig har dygtiggjort sig på et instrument - det afkræver respekt.”

“Alle musikgenrer skal præsenteres, synes vi. Ved også at beskæftige sig med den klassiske genre, symfoniorkestrets instrumenter og det historiske perspektiv, får børnene et godt overblik over musikkens verden og forskellige tonesprog.”

“Der kunne godt være mere inddragelse af børnene, f.eks. med deres undren/spørgsmål undervejs i koncerten og til sidst.”

“Jeg var glad for, at vi havde gennemgået numrene i klassen før koncerten, så børnene kendte musikken og var forberedt.”



SMAG FOR KLASSISK

Fra 2019 til 2022 sætter Levende Musik i Skolen fokus på præsentationen af den klassiske musik via den klassiske satsning, Smag for Klassisk. Smag for Klassisk skal løfte og udvikle tilbuddene om klassisk musik til det unge publikum i Danmark. Sammen med blandt andre landsdelsorkestre, regionale ensembler sætter vi fokus på at udvikle og nytænke koncertformer og undervisningsmaterialer, så de bliver mere vedkommende for børn og unge i skolen. 

Læs mere: www.lms.dk/smag-for-klassisk


Smag for Klassisk er støttet af Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden.