Nutidens talenter spiller fremtidens skolekoncerter
Levende Musik i Skolen og Det Jyske Musikkonservatorium har netop afholdt den årligt tilbagevendende skolekoncertdyst for konservatorie-ensembler. Vinderen blev gruppen Instrumentskibet.
Både publikum og deltagerfelt i Aarhus Musikhus’ Kammersal var i år stærkt decimeret takket være den allestedsnærværende corona. Musikken lod sig naturligvis ikke standse på den konto. Konkurrencen blev derfor gennemført med god energi og højt humør med frivillige skoleelever fra Frederiksbjerg Skoles KulturCrew som konferenciers og stagehands.
De fremmødte orkestre, Sælkvinden, Instrumentskibet og Atika bød alle på masser af talent. Det var dog Instrumentskibet, som på dagen præsenterede det mest gennemarbejdede koncept og vandt hjerter hos både fagjury og publikum, der bestod af skoleklasser fra Aarhus Kommune. Med sejren følger en præmie bestående af coaching ved en af LMS’ koncertproducenter samt en miniturné på fire honorerede skolekoncerter.
Jesper Gottlieb, som er koncert- og materialeproducent hos LMS, sad med i juryen. Han siger om årets vinder:
“Instrumentskibet er først og fremmest hamrende dygtige musikere, og deres koncert var temmelig ambitiøs, men alligevel inkluderende og appellerende til børn i både indskoling og mellemtrin. Der var en god rød tråd, og overgangene mellem numrene var gennemtænkte. De er faktisk så godt som grydeklare til at spille skolekoncerter,” siger Jesper Gottlieb.
Venskaber i jazzens tegn
Instrumentskibets lydbillede er jazzet med bas, trommer, vibrafon og sang, og improvisation og en legende tilgang udgør fundamentet.
“Vi vil gerne formidle vores spilleglæde og personlige kammeratskab i koncerten. Det er dejligt at blive bekræftet i, at vores valg af virkemidler var rigtige, for vi havde ikke spillet materialet for børn før konkurrencen,” siger bassist Kristoffer Bliksted fra Instrumentskibet.
Musikerne glæder sig til processen frem mod de fire skolekoncerter:
“Det er skønt, at vi nu har noget meget konkret at arbejde hen imod i samarbejde med LMS, og at vi kan tage vores performance til et højere niveau. Samtidig kan vi være med til at så et musikalsk frø i børnene, som kan spire og gro over tid, og hvem ved, måske starter de endda selv på et instrument eller til kor en dag,” lyder håbet fra Kristoffer Bliksted.
Enorm modning siden sidst
Instrumentskibet deltog også i konkurrencen for to år siden, ganske vist med andet materiale og under andet navn. Det er åbenlyst, at musikerne har taget ved lære af den grundige feedback, som de fik sidst, mener Jesper Gottlieb fra LMS:
“At spille for børn og spille til børn er ikke bare noget, man lige gør. Man skal på forhånd gennemtænke elementer som fortælling, kommunikationsform, intensitet og timing, hvis resultatet skal blive rigtig godt,” forklarer producenten, som i juryen sad sammen med to repræsentanter fra Det Jyske Musikkonservatorium, tre elever fra Frederiksbjerg Skoles KulturCrew og yderligere én LMS’er.
Kristoffer Bliksted fra Instrumentskibet bekræfter, at ensemblet har arbejdet hårdt for at ramme plet i det vigtige møde med skoleeleverne:
“Vi har skrevet helt nye sange til Instrumentskibet og arbejdet meget med flowet i vores koncert samt det kropslige udtryk. Musik er relevant for alle og især for børn, for jo tidligere man i menneskelivet opdager musikkens gaver og glæder, jo bedre. Det er de dage i grundskolen, hvor der sker noget anderledes, som eleverne husker. Det er vi sikre på, at en koncert med levende musik og dygtige musiker og fortællinger kan være med til at sikre. Det vil forhåbentlig være noget, som de fortæller til deres familier og venner, når de kommer hjem fra skole,” pointerer bassisten.
Fakta om Instrumentskibet:
Rytmisk ensemble med rødder i Det Jyske Musikkonservatorium. Ensemblet formidler gennem elementer fra jazz-, pop- og afromusik et fantasiunivers om livet på havet i et instrumentskib. Den scenografiske placering af instrumenterne minder om formen på et sejlskib, og i løbet af koncerten skal børnene bl.a. hjælpe med at få skibet til at sejle ved at lege bølger og vind. De skal også være med til at reparere instrumentskibet, selvfølgelig med musik, hvor børnene klapper og synger med.