29. maj 2018
Glædeligt gensyn, trist baggrund
Aphyxion vender hjem til Esbjerg og spiller kommunes sidste skolekoncert. Næste år er musikken sparet væk.
Når der den 31. maj fyres op under Vadehavsskolen i Ribe med headbanging, håndtegn og hård metal, er det afrundingen på et skoleår spækket med spændende, professionelle skolekoncerter. Jazz, klassisk, folkemusik, elektronisk musik med mere er på højt niveau blevet præsenteret gennem mere end 50 koncerter for cirka 6000 grundskoleelever i Esbjerg Kommune.
[IMG1]
Kommunen har været med i LMS' skolekoncertordning siden 2009, men efter sommerferien er det desværre slut, da kommunen er blevet nødt til at spare ordning og koncerter væk.
Inden musikken dør ud, er der dog tid til et hårdslående gensyn, når Ribe-drengene fra det internationalt anerkendte dødsmetalband Aphyxion for en stund vender næsen hjem.
”Vi har glædet os til, at en af vores gamle skoler ville booke os,” fortæller Aphyxion-forsanger Michael Vahl.
”Det endte så med at være den tidligere Valdemarskolen, hvor både vores to guitarister, trommeslager og bassist har gået,” fortsætter han og beretter samtidig med glæde, at der også deltager elever fra Gredstedbro Skole Vadehav og Vittenbergskolen Vadehav også er inviteret. Sidstnævnte en skole, hvor han selv har slået sine folder som elev og senere lærer.
”Det bliver uendelig sjovt at spille på hjemstavnen foran både gamle lærere og nye elever, og vi kommer nok til at skrue lidt ekstra op for produktionen.”
Den samme boblende gensynsglæde deler Asmus Thomsen, kontaktlærer på Ansgarskolen Vadehav.
”Jeg har længe haft et stort ønske om at få Aphyxion til at spille i Ribe, og der er faktisk nogle pensionerede lærere, der gerne vil deltage i koncerten, netop fordi de kender drengene. Eleverne er selvfølgelig også spændte på koncerten. Det er jo ikke just traditionelle træblæsere, der kigger forbi,” fortæller Asmus Thomsen om skolens forventningsglæde til Aphyxions tilbagekomst.
På spørgsmålet, om det gør en forskel, at det nu er ripensere, der kommer til skolen og spiller koncert, svarer han med entusiasme:
”Det bliver meget anderledes, ikke mindst fordi det måske kan være med til at inspirere eleverne. For når de drenge kan, så kan vi andre sgu også.”
At det er den sidste skolekoncert, Esbjerg Kommune kommer til at tilbyde sine elever, er enormt ærgerligt, mener Aphyxion.
”Vi har som musikere for LMS oplevet, at elever landet over har taget vildt godt imod vores musik, og vi har fået sindssygt mange fans, som også kommer til vores spillestedskoncerter efterfølgende. Det viser virkelig, at skolekoncerter er med til at forme eleverne og udvide deres musikalske og kulturelle horisonter. Derfor er det selvfølgelig enormt ærgerligt, når man hører, at vores gamle Esbjerg Kommune, ikke længere vil deltage i samarbejdet med LMS. De oplevelser børnene får til en skolekoncert, kan ikke erstattes med noget, du lærer fra et kopiark,” siger forsanger Michael Vahl.
Levende Musik i Skolen er også triste over kommunens beslutning.
”Vi er rigtig kede af, at Esbjerg nu forlader os,” siger souschef Gitte Abildtrup Møller, ”men vi håber da, at der bliver mulighed for en form for samarbejde engang i fremtiden. Statens Kunstfonds nye, landsdækkende strategi på området er, at alle børn og unge skal have professionelle koncertoplevelser, og det arbejder vi i Levende Musik i Skolen hårdt for at få til at lykkes. Derfor er vi selvfølgelig klar til at finde en løsning med Esbjerg, når kommunen er klar til det.”