Musikalsk åndehul på asylcentret
Alle børn og unge i Danmark skal inkluderes i det musikalske fællesskab, også de som står uden for den gængse grundskoles fællesskab. Derfor afholdt LMS mandag skolekoncert på to af landets asylcentre.
25 nysgerrige elever fra børneskolen på Dansk Røde Kors Center Avnstrup fik mandag morgen serveret en medrivende mikstur af nøgleharpe, percussion, harmonika og båndløs bas. Bag den musikalske morgenkomplet stod bandet Bragr, der nu igennem flere LMS-sæsoner har leveret skandinavisk folkemusik til landets skoleelever. Således også til børn fra nogle af landets asylcentre – i første omgang som et forsøg på centrene Avnstrup og Sandholm.
Kulturmødet lykkedes til fulde, og står det til Binar Zadeh, lærer på Børneskolen Avnstrup, er det ikke sidste gang, eleverne har haft et møde med den professionelle livemusik fra LMS.
“Det var virkelig en positiv oplevelse. Bragr var talentfulde, dygtige og fantastisk gode til at fastholde børnenes opmærksomhed gennem hele koncerten. Det ser vi bestemt ikke hver dag, men her lykkedes det at få børnene til at lytte og deltage med sang og fagter takket være venlig kommunikation og god musik. Stor, stor succes,” fastslår Binar Zadeh.
På gyngende grund
Center Avnstrup er et udrejsecenter for børnefamilier, der har fået afslag på asyl eller har fået inddraget deres opholdstilladelse. Børnene befinder sig derfor i en utryg venteposition, og flere af dem bærer endda på tunge traumer fra tidligere.
“Mange er grundlæggende utrygge ved hele situationen. De har måske mistet familiemedlemmer og er nu bange for at miste igen. De kan have oplevet en barsk flugt til Danmark, har haft et håb om et nyt liv her, men kan nu se frem til at blive sendt bort. Sprogmæssigt er de også på udebane. I denne situation kan en koncert som denne være med til at skabe lidt ro og glæde for en stund og en pause i tankemylderet,” siger Binar Zadeh og uddyber:
“Flere af dem har det svært med at gå i skole og med at have tillid til andre, men i musikken oplever de et positivt fællesskab med de andre børn på tværs af nationaliteter og sprog. Samtidig mødte de nogle musikere, der ville dem, og som var søde til at kommunikere på både dansk og engelsk, så alle havde en chance for at være med. Og der var flere, der gentog sange og fagter, da vi gik tilbage til klassen efter koncerten. Det var guld værd, kan jeg sige på vegne af både børnene og alle mine kolleger,” lyder det fra Binar Zadeh, der håber, at LMS-karavanen igen en dag vil svinge forbi.
Intenst nærvær i salen
For Jesper Frost Bylling, bassist i Bragr, var koncerterne i Avnstrup og Sandholm også en stærk oplevelse til scrapbogen.
“Det var to af de fedeste koncerter, som jeg har spillet i LMS-regi i forhold til indlevelse og medleven fra de unges side. De var utrolig nærværende, og de sang med, selvom teksterne mest var volapyk for dem. Selv teenagerne smilede og klappede med. Jeg håber, at vi gav dem en form for frikvarter, hvor de bare kunne være til stede i nuet og lege med,” siger bassisten.
Kollega Kristian Bisgaard, klaver og harmonika, stemmer i:
“Musik er netop en leg og et universelt sprog. Jeg håber, at koncerten efterlader et godt minde hos dem fra tiden i det danske asylsystem. I øvrigt var det et varmt og venligt sted at besøge. Søde og rare voksne, der havde forberedt børnene godt, og som var gode til at vise, hvordan man kan være i musikken og bare nyde den. Meget inspirerende,” slutter pianisten.
Man føler sig halvnøgen
Sabina Smailagic, medlem af LMS’ fagudvalg og professionel DJ og musikformidler, flygtede for 30 år siden til Danmark fra borgerkrig og kaos i Bosnien-Hercegovina. Hun tilbragte ti døgn i Center Avnstrup, inden hun og familien rykkede til et asylcenter i Fårvang. Hun husker tydeligt, hvordan det føltes at bo på asylcenter.
“På den ene side var jeg glad, for nu var vi kommet i sikkerhed. På den anden side følte jeg mig halvnøgen, for jeg havde intet andet end to tasker med personlige ejendele. De tasker var hele mit liv. Jeg bliver stadig rørt, når jeg tænker på det. Jeg havde intet hjem, ingen venner og ingen musik. Jeg var 17 år og elskede musik, men jeg måtte ikke tage mine kassettebånd med mig. Derfor sad vi næsten hele tiden i tv-stuen i Avnstrup og så MTV. Det gav lidt tryghed, ro og glæde, og jeg følte, at jeg fik en smule af min identitet tilbage,” husker hun.
Derfor forstår Sabina Smailagic også godt, at nutidens børn på asylcentrene byder en koncert med Bragr hjerteligt velkommen.
“Bragr leverer et musikalsk frirum midt i en skræmmende situation. Børnene er i et fremmed land, og de ved reelt ikke, hvad der kommer til at ske. Under koncerten glemmer de alvoren. Derfor er jeg helt personligt glad for, at LMS arrangerede koncerterne,” siger Sabina Smailagic.
LMS’ direktør Gitte Abildtrup glæder sig over, at koncerterne faldt i god jord.
“Baggrunden for koncerterne på de to sjællandske asylcentre er, at vi i Levende Musik i Skolen arbejder ud fra devisen ‘lige adgang for alle’ og et mål om, at alle elever i grundskolen skal opleve den levende musik mindst en gang årligt. Det inkluderer naturligvis også de børn, som befinder sig på asylcentre, og som derfor ikke er del af det etablerede skolesystem. Vi håber, at mødet med musikken kan give dem en oplevelse, der åbner op for stor glæde, undren og fællesskab.”