Prisvinder hittede hos københavnske skoleelever
Årets Børnejazzpris-vinder Moussa Diallo spillede i løbet af to intensive dage fire medrivende skolekoncerter for indskolingselever på Amager.
I en gymnastiksal på Amager lyder det som frikvarter. Børn stimler sammen, griner, pjatter og snakker. Klokken er fem minutter i skolekoncert med Moussa Diallo Trio på Skolen på Amagerbro tirsdag morgen, og de sidste elever er ved at finde sig til rette på det knirkende halgulv.
En erfaren prisvinder
Bassist, sanger, komponist, storyteller og mangeårig LMS-kunstner Moussa Diallo blev i efteråret 2024 hyldet ved årets Jazzprisfest i Tivoli, hvor han modtog Tivoli’s og JazzDanmarks Børnejazzpris 2024 – et legat på 30.000 kroner samt en mini-skolekoncertturné hos LMS, som netop er blevet afholdt i denne uge.
I en travl musikerkarriere har det i årtier været vigtigt for Moussa Diallo at prioritere skolekoncerterne, fordi netop det unge publikum har en særlig plads i hans hjerte.
“Jeg elsker at spille for børn! De er umiddelbare, ærlige og fyldt med energi. Deres reaktioner er altid ægte, og de er ikke bange for at udtrykke, hvad de føler. Det giver en helt særlig dynamik til koncerten, og jeg føler, at jeg får lige så meget tilbage, som jeg giver,” siger Moussa Diallo.
Og det er netop den passion, der i efteråret sikrede ham Børnejazzprisen 2024. Her lød begrundelsen:
“Prisen tildeles en musiker eller et band, der gør en særlig indsats for at udbrede musikken blandt de kommende generationer. Årets vinder er Moussa Diallo, som i årtier har beriget dansk musik med sin evne til at inspirere og gøre musikken tilgængelig – særligt for børn.”
En pris, Moussa Diallo både er glad og beæret over at modtage.
“Det betyder meget for mig, fordi børnene er fremtidens lyttere og kreative sjæle. Børnejazzprisen er en vigtig påmindelse om, hvor vigtigt det er at introducere børn til kvalitetsmusik tidligt i deres liv. At blive anerkendt for mit arbejde med at skabe og formidle musik til børn er både en ære og en motivation til at fortsætte med at udvikle nye måder at engagere og inspirere de unge,” siger Moussa Diallo.
Musikalsk flyvetur til Afrika
Tilbage i gymnastiksalen sænker stilheden sig blandt eleverne, da KulturCrew indtager scenen og byder velkommen. Frem fra redskabsrummet træder Moussa Diallo med et smil og en tommel i vejret rettet mod en gruppe drenge, der vinker begejstret til ham. Moussa Diallo bliver fulgt af sine to bandmedlemmer, guitarist Preben Carlsen og percussionist Salieu Dibba.
“Hej alle sammen,” råber Moussa Diallo og bliver mødt af hujen. “Er I klar til noget musik?” “JAAAAA,” svarer salen i kor.
Koncerten med Moussa Diallo Trio bygger på fortællingen om, hvordan Cirkeline, Frederik, Ingolf og deres helt nye veninde Coco rejser til Afrika, hvor Coco kommer fra. De farverige karakterer pryder roll ups bag musikerne på scenen i gymnastiksalen, og genkendelsen vækker begejstring hos en dreng i stribet trøje blandt publikum: “Det er Cirkusline!” udbryder han til sin kammerat, mens han peger på illustrationerne, og kammeraten retter ham: "Det er altså Cirkeline.”
Rejsen begynder med en fælles musikalsk flyvetur mod syd. Moussa Diallo opfordrer eleverne til at rejse sig op og flyve afsted til sangen “kom op og flyv” med enten supermand-arm, vuggende vinger eller helikopterhvirvlende hænder. De yngste indskolingselever og deres lærere flyver straks afsted i takt til musikken. De ældste? De sender hinanden afsøgende blikke og bliver siddende, mens de stadig strækker hals for at se musikerne på scenen bag det dansende publikum.
Begejstring for skolekoncerter på Amager
Lærer på Skolen på Amagerbro Henrik Vesterløkke, som også fungerer som kontaktperson for LMS, er begejstret for skolekoncerterne og tilbuddet om koncerter med årets børnejazznavn.
“Vi har haft mange LMS-koncerter gennem årene, og det er altid en god oplevelse. Kunstnerne er tydeligt forberedte på, at de skal spille for børn, og det kan mærkes. Det er ikke bare voksenkoncerter, der bliver hevet ned over hovedet på eleverne. Det er musik på børnenes præmisser – men stadig med kunstnerisk tyngde. Det synes jeg, eleverne fortjener,” siger han.
Koncerterne er både en musikalsk oplevelse og noget, der styrker fællesskabet på skolen.
“Det er fedt at se, hvordan børnene samles om musikken. Det giver en følelse af, at ‘det her gør vi sammen’. Og det er ikke til diskussion – vi deltager alle sammen. Det bliver en tradition, og det gør det nemmere at åbne sig for noget nyt og anderledes. De fleste af vores elever oplever ikke koncerter sammen med forældrene. De hører det, der lige er på YouTube. Ved skolekoncerterne får de noget helt andet, og det er vigtigt,” fastslår Henrik Vesterløkke.
Udover koncerten på Skolen på Amagerbro førte prisvinder-turneen også Moussa Diallo forbi Lergravsparkens Skole og Børnekulturhus Ama’r, hvor i alt ni klasser fra Peder Lykke Skolen, Amager Fælled Skole og Gerbrandsskolen kom på besøg. Her glæder børnekulturkonsulent Anne Bøgh sig også over besøget og samarbejdet med LMS.
“Jeg synes, at det Moussa laver, er noget af det bedste, nye danske musik rettet mod børn. Det er håndværk, det er nærvær, og det er ægte kunstnerisk engagement. Vi kunne i princippet have fyldt salen to gange mere! Den store efterspørgsel fortæller mig, at lærerne virkelig anerkender værdien i at give børnene levende musikalske oplevelser, hvor det både er fællesskab og kvalitet, der er i centrum,” fortæller Anne Bøgh – og fortsætter:
"Det ligger dybt i vores tilgang, at børn skal møde kunst så tidligt og så bredt som muligt – for det er dér, det spirer. Vi oplever derfor et stærkt værdifællesskab med Levende Musik i Skolen. Det handler om respekt for børn som publikum og om aldrig at gå på kompromis med det kunstneriske indhold – dér er det helt tydeligt, at vi står det samme sted."
Jagt efter vand på den afrikanske savanne
Band og publikum er i mellemtiden fløjet langt væk fra den amagerkanske gymnastiksal og er landet i Afrika. Her opdager de dog hurtigt, at der er meget varmt, og savannens dyr lider under tørken. Moussa Diallo spørger publikum:
“Hvad kan man gøre ved det?” En dreng fra forreste række svarer selvsikkert: “Tænde for vandhanen.” Men Moussa Diallo må skuffe drengen, for der findes altså ikke vandhaner på Afrikas savanne, og i stedet må eleverne på skift agere elefanter, giraffer og andre dyr på savannen, som skal forsøge at trampe vand op fra undergrunden. Både de fnisende og rødmende piger bagerst og de entusiastisk hoppende og dansende yngste elever forrest bliver aktiveret. Men først da en forsigtig dreng, der tidligere havde hvisket, at skildpadder måske kunne grave vandet frem, bliver kaldt op på scenen, lykkes det at fremskaffe vand på savannen. Publikum bifalder drengen, som smiler rødmende og stolt.
Efter koncerten skynder mange af børnene sig op til trioen og hilser på, giver highfives og rosende ord. Da børnene har fået plads og tid med bandet, siver de langsomt ud af gymnastiksalen, og det kan nu blive en begejstret lærers tur: “Hold da op, hvor spiller I fedt! Må jeg ikke tage et billede af jer?”
Moussa Diallo Trio er med koncerterne på Amager færdig med dette års LMS-program, efter sommerferien går det løs igen. Se hvilke skoler, der kan glæde sig til besøg af Moussa, Cirkeline og vennerne, når LMS på tirsdag den 20. maj offentliggør næste skoleårs koncerter.
Hvis du vil læse Moussa Diallos reaktion på at blive hædret med Børnejazzprisen, kan du læse den her.