25. juni 2025

Til eksamen i LMS

Emil Lerup, der læser musikvidenskab på 8. semester, har netop været til eksamen i faget ‘Musik som socialt virkemiddel’, og her valgte han emne ud fra en oplevelse på LMS Showcase i 2022.

Da Emil Lerup fik faget ‘Musik som socialt virkemiddel’ på andet semester af sin kandidat i musikvidenskab på Aarhus Universitet, faldt hans tanker straks tilbage på en oplevelse, der lå tre år tilbage.

“Faget handler om, hvordan man kan bruge musik til at skabe en social forandring. Og der gav det mening i min eksamen at arbejde ud fra at bevise min egen oplevelse til LMS Showcase. Her var jeg til en koncert, der satte gang i mine egne refleksioner over kønsnormer og identitet,” siger Emil Lerup.

En inspirerende koncertoplevelse

For snart tre år siden var Emil Lerup og hans hold fra musikvidenskab på ekskursion til København i anledning af LMS Showcase 2022 på Amager. Formålet var at træne observation og tage feltnoter. I koncertprogrammet havde Emil og nogle medstuderende sat kryds ved en udskolingskoncert med popsangeren Asbjørn. De placerede sig på bagerste række og var dybt koncentrerede om deres feltnoter — men noget ved koncerten fangede Emil.

“Det var simpelthen bare så god en oplevelse, at jeg blev siddende og så koncerten igen, fordi jeg lige ville se, hvor indlært en koncert det var, og hvor flydende det var,” siger Emil Lerup.

Ved den anden koncert kunne han lægge notesblokken væk og give Asbjørn og elevpublikummet sin fulde opmærksomhed.

“Asbjørn inviterede alle op til et dansegulv, og var god til at skabe et trygt rum. Der var ikke nogen af eleverne, der tøvede med at springe op og være med. Og da han efter koncerten spurgte, om der var nogle spørgsmål, fløj hænderne også op – eleverne ville gerne snakke med ham og spørge ind til ham. Og der var jeg bare overrasket over, hvor god han var til at skabe det her rum, hvor alle børn bare var så nysgerrige på, hvad han havde at byde på. Det var meget inspirerende,” fortæller Emil Lerup.

Underbygget af evalueringer

Til sin netop overståede eksamen opstillede Emil Lerup en hypotese om, at Asbjørn til sine skolekoncerter bruger musik som et socialt virkemiddel til at skabe refleksion hos børnene omkring kønsnormer og identitet fri fra samfundets forventninger til dem ud fra deres køn. Til at underbygge hypotesen brugte han evalueringer fra Asbjørns skolekoncerter samt et interview med Asbjørn selv. Sammenholdt gav det en tilfredsstillende underbygning, og eksamen gik rigtig godt.

“Konklusionen på min eksamen blev, at musik kan blive brugt som middel til at skabe en social forandring – i tilfældet her med Asbjørns skolekoncerter ved at få eleverne til at reflektere over, hvordan de ser køn, og hvad de bruger maskulinitet og feminitet til, når de opbygger deres identitet. Og selvom det ikke var i fokus i min opgave, så skaber det jo også fællesskab, for det giver børnene en fælles referenceramme, som kan være identitetsskabende, når de overfor deres klassekammerater, skal positionere sig i forhold til koncerten. Så musik er ikke bare underholdning og et æstetisk udtryk, men kan også bruges som et værktøj til noget større,” fortæller Emil Lerup om pointerne i sin eksamen.

Endnu mere at dykke ned i

Da eksamenen var begrænset til en fem siders skriftlig synopsis og en halv times mundtligt forsvar, måtte Emil Lerup sætte begrænsninger for sig selv og står tilbage med en nysgerrighed særlig på ét område.

"Noget jeg ikke rigtig fik plads til, var koblingen til undervisningsmaterialet," fortæller han og tilføjer:

"Jeg fik læst det igennem og syntes, det havde enormt stort potentiale. Vi havde en kort diskussion til eksamen om, at materialet bliver brugt meget forskelligt. Det får høje karakterer, fordi det er velproduceret, men hvor meget det faktisk bliver brugt, afhænger nok af skolernes ressourcer. Det er i hvert fald et område, jeg synes, er rigtig spændende."

Hos LMS ønsker vi Emil Lerup stort tillykke med en veloverstået eksamen og siger en kæmpe tak for interessen i skolekoncerternes effekter og betydning for eleverne.

Skulle du ligesom Emil Lerup være interesseret i mere viden om skolekoncerternes effekter og betydning, behøver du ikke selv kaste dig ud i større opgaveskrivning. Her kan du i stedet kaste dig over det videnskatalog, forskningsprojektet ‘Når musikken spiller’ her i foråret er mundet ud i. Her sættes fokus på, hvad der sker i børnene og i fællesskabet, når professionelle musikere træder ind på skolens domæne og bringer den levende musik med sig, og hvilken rolle æstetiske oplevelser kan spille i en pædagogisk og didaktisk kontekst.


LÆS VIDENSKATALOGET HER