Verdenskendt indisk musiker turnerer i danske gymnastiksale
Den internationalt anerkendte fløjtenist Shashank blev sidste år slået til ridder i Frankrig – nu skal han på turné og spille for danske skoleelever.
En verdenskendt musiker med utallige koncerter, festivaler, priser – og endda en ridderkåring – i bagagen skal nu spille skolekoncerter i Danmark…ja, det er med at holde tungen lige i munden, når man kigger ned over Shashanks Subramanyams imponerende CV.
Shashank, der i dag er 45 år gammel, har siden han var kun seks år gammel spillet koncerter i sit hjemland Indien – og siden da har karrieren i den grad taget fart.
“Der har været mange højdepunkter i min næsten fire årtier lange karriere. At samarbejde har altid stået mit hjerte nært – såvel som min Grammy-nominering for albummet, jeg lavede med den legendariske guitarist John McLaughlin i 2009. Og for nylig den prestigefyldte Knight of Arts-pris fra den franske regering for mit bidrag til kunsten,” fortæller Shashank Subramanyam.
Shashank Subramanyam har altså ingen problemer med at fylde kalenderen med samarbejder og koncerter. Alligevel har han dette efterår – for tiende år i træk – valgt at sætte tid af til at spille koncerter for danske skoleelever. Som en del af Levende Musik i Skolens skolekoncertordning skal Shashank fra d. 31. oktober til d. 9. november spille i alt 17 koncerter på grundskoler rundt om i Danmark.
Fra Indien til Aarhus og Albertslund
Indiske og persiske toner fra instrumenter som fløjte, setar, mridangam og tombak blander sig i luften og mødes i en særlig klang. Shashank fører an, og med en blanding af sirligt indøvede passager og mesterlig improvisation formår han at gøre alle fire musikere til én samlet enhed.
Sådan foregår det, når Shashank Subramanyam sammen med tre medmusikanter fra henholdsvis Indien og Iran sætter sig på gulvet og giver koncert for danske skoleelever. Shashanks primære instrument er den indiske Venu-fløjte, som har rødder i den sydindiske klassiske musik.
Allerede i sin tidlige barndom udviste Shashank et stort talent for musikken – og Venu-fløjten i særdeleshed – og som voksen gør han nu sit bedste for at give glæden ved musikken videre til børn og unge i Danmark såvel som i sit hjemland, Indien.
“Jeg har spillet skolekoncerter i Danmark siden 2012, og jeg har også optrådt over 1000 gange på skoler over hele Indien, hvorved børn fra ikke særlig privilegerede baggrunde har oplevet traditionel musik,” fortæller Shashank Subramanyam og fortsætter:
“Jeg har altid troet stærkt på, at børn skal udsættes for god musik i deres formative år, og at det er helt uvurderligt, hvad vi lærer af hinanden.”
Når Shashank og resten af gruppen i denne omgang drager på turné, ligger de blandt andet vejen forbi Aarhus, Albertslund og Aabenraa, hvor de skal spille for elever i mellemtrinnet. Med sig har gruppen en formidler fra Levende Musik i Skolen, som på dansk vil fortælle eleverne om den indiske og persiske musik samt de mange instrumenter, som størstedelen af eleverne sandsynligvis aldrig har stiftet bekendtskab med før.

Shashank Subramanyam til hans første optræden som 6-årig. Privatfoto: Shashank Subramanyam.
I liga med dobbelt Grammy-vinder
Siden sin musikalske debut i 1984 har Shashank Subramanyam hittet både i og udenfor Indien. I 2017 fik han overrakt den prestigefyldte pris “Sangeet Natak Akademi Senior Award” af Indiens daværende præsident Ram Nath Kovind.
På international skala har Shashank Subramanyam især haft succes med sine musikalske samarbejder med en række store musikere såsom Paco de Lucia, Mikkel Nordsø, Terry Riley, Zakir Hussain – og ikke mindst den britiske guitarist, dobbelte Grammy-vinder og jazzlegende John McLaughlin, som Shashank skrev det Grammy-nominerede album “Floating Point” sammen med.
Shashank Subramanyam har desuden været inviteret til at repræsentere den klassiske indiske musik på store venues verden over. Dette tæller blandt andet World Music Instistute i New York, The Lowry i Manchester, Hong Kong Museum of Art, Seoul Plaza og i 2008 også Skuespilhuset i København, hvor Shashank under Copenhagen Jazz Festival optrådte sammen med Pierre Dørge og New Jungle Orchestra. Om dét skrev Information:
“Pierre Dørges New Jungle Orchestra kunne høres i Skuespilhuset i et udfordrende samarbejde med en særlig gæst. Den indiske fløjtespiller Shashank Subramanyam er afgjort en mesterlig musiker. På scenen oplevede vi ham, kastet ud i at skabe musik med et stort og spøjst jazzorkester uden stilistiske bindinger. Dørge formåede at finde formler, hvor den raga-prægede fløjte kunne mødes med jungleorkestrets medrivende rytmer og stramt styrede anarki.”

Shashank og Pierre Dørge i Skuespilhuset i København i 2008. Foto: Ditte Valente.
Indisk stjerne roser Danmark
Foruden sit samarbejde med Levende Musik i Skolen og sin optræden til Copenhagen Jazz Festival har Shashank Subramanyam en række øvrige samarbejder med danske musikere og musikinstitutioner på CV’et. Ifølge Shashank selv er det ikke en tilfældighed, at han bliver ved med at vende tilbage til lille Danmark:
“Danmark og dets musikere har altid taget imod mig med et åbent hjerte. Vores samarbejder har været meget positive og noget, som jeg har værdsat meget. Min erfaring er, at danskerne ikke kun er meget gode musikere – men også meget åbne over for at omfavne andre kulturer,” fortæller Shashank Subramanyam om sit forhold til Danmark.
Privat er Shashank Subramanyam bosat i den indiske millionby Chennai, hvor han bor med sin kone – danseren Shirisha – og deres to børn Swara og Samwit. Shashank er heller ikke sky for at dele sin egen kultur med danske musikere, og han fortæller, at han flere gange har taget danske musikere med hjem til Indien til stor glæde for ham selv såvel som et bredt indisk publikum:
“Udover selv at besøge Danmark har jeg også haft den dejlige mulighed at kunne tage mange danske musikere med til Indien og præsentere forestillinger på skoler og for offentligheden i hele Indien. Det har været en kæmpe succes,” afslutter Shashank Subramanyam.
Er du interesseret i at læse mere om Shashanks kommende skolekoncertturné i Danmark og desuden se, hvilke skoler han skal spille på, så finder du mere info på Levende Musik i Skolens hjemmeside her.