Klassisk musik ind med skolemælken
Store følelser, store orkestre og komponister. Alt er lidt større i den klassiske musik, og nu kan landets skoleelever få blod på den klassiske tand via et nyt, omfattende digitalt undervisningsforløb udviklet af Det Kongelige Teater, Levende Musik i Skolen/Smag for Klassisk samt 12 orkestre.
Når skoleeleverne via det nye materiale, "En rejse i klassisk musik" sammen med deres lærer drager ud på en digital dannelsesrejse, så vil de skulle bruge både interaktive elementer, videoklip og lydfortællinger til at forstå musikken og gennemføre forskellige forløb. Eleverne inviteres til at bruge deres sanser, være kreative med alt fra kridt til papkasser og opleve, hvad der sker, når musik og billedkunst flyder sammen. Der gives desuden inspiration til hvordan man kan lave liveoplevelser i øjenhøjde med børnene sammen med orkestre i hele landet. Og det hele er såre gratis at bruge!
Kasper Holten teaterchef ved Det Kongelige Teater udtaler:
"Med dette ambitiøse undervisningsmateriale til landets skoleklasser har vi sat fokus på den klassiske musik i en form der er udviklet til at engagere og motivere eleverne til at lade sig rive med af musikken og blive klogere på hvorfor den klassiske musik påvirker os som den gør. At alt dette foregår i et nært samarbejde mellem Det Kongelige Teater, Levende Musik i skolen, landsdelsorkestrene, landsdelsensemblerne, DR Symfoniorkester og Danmarks Underholdningsorkester er en stor glæde. Sammen kan vi bidrage til at lærere og elever får øje på den klassiske musik, og måske får lyst til at opleve den live, et sted i landet.”
Klog på klassisk
Undervisningsforløbet sætter bredt fokus på, hvad begrebet klassisk musik dækker over. Hvor stammer det fra, hvordan har det udviklet sig, og hvordan kan vi forstå forskellige komponister ud fra deres egen tid og udtrykke os ved at medfortolke klassisk musik i dag? Desuden laves der kobling til billedkunsten.
Samarbejdet glæder Levende Musik i Skolen, der som del af sit Smag for Klassisk-initiativ er konsulent på projektet:
"Musikken kan blive et frirum fra en hektisk skolehverdag, hvor meget foregår i hovedet og ikke i kroppen. Samtidig er den klassiske genre jo en stor og vigtig grundpille i vores fælles musikhistorie, og eleverne får derfor udvidet deres musikalske horisont, når de anvender det digitale undervisningsmateriale," udtaler konstitueret direktør for Levende Musik i Skolen, Gitte Abildtrup Møller.
Landsomfattende samarbejde
Dorthe Paulli, udviklingsdirektør ved Det Kongelige Teater supplerer:
”Med udgivelsen af undervisningsmaterialet om klassisk musik hos Alinea ønsker vi, at lærere og elever i hele landet har en enkelt og let adgang til sjov og inspirerede viden om klassisk musik. Orkestre i hele landet har bidraget til materialet, og det giver på alle måder mening, at vi er sammen om at dele ansvaret for, at elever kan møde den klassiske musiks mange facetter som en naturlig del af deres skolegang.”
I forbindelse med brugen af undervisningsmaterialet vil der være inspiration til, hvordan skoleklasser kan møde sublim klassisk live musik lokalt. I samarbejdet deltager de fem landsdelsorkestre, de fire landsdelsensembler samt DR Symfoniorkesteret, Danmarks Underholdningsorkester og Det Kongelige Kapel.
Undervisningsmaterialet består af to separate forløb:
- En rejse i klassisk musik i fem moduler
- Skru op! Skab løs: En rejse i klassisk musik og billedkunst i fem moduler
Materialet understøtter almindelig musikundervisning for mellemtrinnet.
Undervisningsmaterialet er gratis og kan findes på Forstå.dk
Musik: https://xn--forlb-yua.xn--forst-qra.dk/course/r5zt-dkt-musik
Billedkunst: https://xn--forlb-yua.xn--forst-qra.dk/course/rteF-skru-op-skab-loes
Smag for Klassisk er støttet af Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden.