Musikhandlingsplanen viste potentiale i Viborg
Se videoen fra Kultursporsfestival i Viborg, og få et indblik i, hvordan LMS arbejder med at realisere Musikhandlingsplanens mål.
Da LMS i 2023 blev tildelt midler fra Kulturministeriets Musikhandlingsplan øremærket inddragelse af børn og unge i den skabende proces ved skolekoncerter, gik arbejdet straks i gang. Dette førte blandt andet til udvikling af skolekoncerter, projektmodeller og andre nye tiltag. De første projekter under Musikhandlingsplanen blev succesfuldt afviklet i 2023, andre er stadig i fuld gang.
Et af forårets projekter var Kultursporsfestival i Viborg, som smukt illustrerede, hvordan Musikhandlingsplanens mål kan opnås i praksis. Den 23. og 24. maj 2024 omdannede LMS-gruppen Musikflyveren – sammen med over 500 børn fra 28 skoler i Viborg Kommune – Stadionhallen til én stor koncertsal. Her viste Kultursporsfestivalen, hvad der kan ske, når børn og unge får mulighed for at opleve musikken sammen og samtidig være udøvere af musikken.
“Musikhandlingsplanen har fokus på at få musik og glæde ud i alle afkroge af Danmark og at få flere børn og unge til at gribe instrumenterne. Til Kultursporsfestivalen så vi netop effekten af, hvor godt vi kan nå i mål – særligt når vi samarbejder på tværs af forskellige institutioner,” siger Gitte Abildtrup, direktør hos LMS.
I videoen herunder kan du se, hvordan Kultursporsfestivalen tog form, og så kan du høre mere fra nogle af dagens deltagere.
Fra koncertproduktioner til samskabende projekter
Fordi LMS’ turnéplan og undervisningsmaterialer for resten af året var færdige, før bevillingen fra Musikhandlingsplanen kom i 2023, blev det primære fokus lagt på udvikling af projekter, der skal realiseres i løbet af de kommende år. Dette gælder både for 2024 og særligt for 2025, hvor Musikhandlingsplanstiltag bliver en af grundstenene ved LMS Festival 2025.
Ud over den nylige Kultursporsfestival i Viborg har LMS mange andre spændende projekter i støbeskeen, som alle bidrager til at opfylde målene i Musikhandlingsplanen. Som led i arbejdet er der blandt andet udviklet en række koncertproduktioner, hvor der arbejdes med at gøre eleverne til medskabere. Dette sker enten til selve koncerterne, gennem brug af undervisningsmaterialer før eller efter koncerten – eller ved en kombination, som det er tilfældet med Saxofonkvartetten Saxopaths. Her har musikerne og LMS i foråret udviklet og testet et forberedende undervisningsmateriale, der lægger op til, at eleverne kan spille med på et nummer under koncerten. Eleverne spiller i udgangspunktet på guitarer, slagtøj eller blæseinstrumenter, men har man som skole ikke disse muligheder, kan penalhuse og drikkedunke også sagtens bruges. Mere om det HER.
Meget mere på vej
“Hos LMS ser vi frem til at fortsætte arbejdet med Musikhandlingsplanen og skabe flere meningsfulde musikoplevelser for børn og unge i hele Danmark. Allerede nu har vi sammen med dygtige samarbejdspartnere formået at skabe en række projekter, der har vist stort potentiale. Jeg glæder mig til at se, hvad de næste projekter bringer,” fortæller direktør Gitte Abildtrup.
Læs for eksempel om vores samarbejde med Dansk Sang, hvor vi satte fokus på at styrke morgensangen i skolerne med projektet “1-2-3, morgensang”. Eller vores nuværende projekt Børnenes Klimasang, hvor vi sammen med Klimafolkemødet har inviteret landets 4.-6. klasser til at skrive et vers til en sang, så de får mulighed for at udtrykke deres tanker og drømme om klimaet.
Du kan altid holde øje med kommende projekter her på lms.dk.